Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Onko hallitusta johdettu harhaan, kysyy pääministeri.

Kiista viime kevään maskisopan käänteistä näytti jo saavan päätepisteensä eilen keskiviikkona iltapäivällä, kun perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sai eduskunnalta luottamuslauseen.

Toisin kävi. Nyt vastakkain ovat pääministeri Sanna Marin (sd.) ja THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta. Kaksikon sanailu venyi viime yönä myöhään Twitterissä. Aamulla hallituksen neuvotteluun Säätytalolle saapunut Marin kertoi pyytänen Tervahaudalta kirjallisen selvityksen THL:n keväisestä kannasta maskisuositukseen. Hän haluaa selvityksen siitä, onko hallitukselle annettu oikeaa vai virheellistä tietoa.

Marinin mukaan on kohtuullista, että asiasta heränneisiin kysymyksiin saadaan suorat vastaukset. Hänen mielestään on kohtuutonta vihjata, että THL:llä on ollut asiasta eri kanta kuin mikä hallitukselle on esitelty.

Jupakka alkoi jo maanantaina, kun Tervahauta kertoi Ilta-Sanomille ja Helsingin Sanomille sosiaali- ja terveysministeriön estäneen THL:ää tiedottamasta maskien käytöstä.

Keskiviikkoiltana Marin sanoi Ylen A-studiossa hallituksen kuunnelleen keväällä asiantuntijoita ja myös THL:ää. THL ei ollut keväällä maskisuosituksen kannalla ainakaan hallituksen neuvotteluissa, kun organisaation kanta tuotiin esille, Marin sanoi.

ILMOITUS

Pääministeri jatkoi, ettei pääjohtaja edes ole se henkilö, joka määrittelee THL:n kannan asiassa.

Tervahauta vastasi asiaan Twitterissä kommentoimalla kansanedustaja Sari Sarkomaan (kok.) kysymystä.

”Laitosta johtaa pääjohtaja. Pääjohtaja ratkaisee laitoksessa päätettävät asiat, joita ei ole säädetty tai työjärjestyksessä määrätty laitoksen palveluksessa olevan muun henkilön ratkaistavaksi.”

Näin Marin ja Tervahauta keskustelivat Twitterissä yöllä:

Vähän puolen yön jälkeen THL:n viralliselta Twitter-tililtä viestitettiin, että laitos ei esittänyt virallista maskisuositusta.

Hallitus on parhaillaan Säätytalolla suunnittelemassa uusia suosituksia koronan leviämisen hillitsemiseksi.