Lehtikuva/Markku Ulander

Tiedotustilaisuudessa ei saatu vastausta siihen, kuka esti THL:ää tiedottamasta maskeista keväällä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) nauttii edelleen eduskunnan luottamusta. Kokoomuksen esittämä epäluottamuslause-esitys kaatui keskiviikon äänestyksessä numeroin 106-79.

Epäluottamuslause-esityksen tehnyt Mia Laiho (kok.) perusteli asiaa koronaviestinnän sekavuudella. Hänen muukaansa viestintä on luonut epävarmuutta vakauden sijaan. Laihon mukaan hallitus linjaa, mutta kerta toisensa jälkeen ministeri Krista Kiuru yllättää poikkeavilla tulkinnoillaan.

Viimeisimpänä ja raskaimpana asiana hän piti tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijaviestinnän rajoittamisesta viime keväänä.

Kiuru ja sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet pitivät maskiasiasta tiedotustilaisuuden ennen äänestystä. Hän kiisti väitteet, joiden mukaan kasvomaskien turvallisesta käytöstä ei olisi jaettu riittävästi tietoa koronaepidemian alkuvaiheessa.

Selvää vastausta häneltä ei saatu siihen, kuka päätti THL:n ohjeistuksen estämisestä keväällä.

ILMOITUS

Tuija Kumpulainen ministeriöstä sanoi maskilinjan muuttuneen, koska käsitys koronasta, sen leviämistavasta ja estokeinoista muuttui. Maski ei hänen mukaansa korvaa esimerkiksi turvavälejä.

Hänen mukaansa keväällä oli tärkeää antaa kansalaisille ohjeita. Suositusta maskin käyttämisestä ei haluttu antaa ja THL:n viestintä olisi näyttänyt suositukselta.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi jo huhtikuun alussa , että maskisuositusta ei anneta, koska niitä ei ole riittävästi.