Emma Grönqvist

Mielenosoittaja kertoo, mitä Kaisaniemenkadulla tapahtui.

Saara Lampela, 19, istui runsas viikko sitten lauantaina Helsingin Kaisaniemenkadulla, kun poliisi päätti sumuttaa OC-sumutetta päin mielensoittajia. Elokapinan mielenosoitus oli jatkunut muutamia tunteja ja pysäyttänyt liikenteen Unioninkadulta. Se oli Lampelan ensimmäinen Elokapina-mielenosoitus.

Mielenosoitus oli alkanut kello 13. Kello neljän jälkeen mielenosoittajat olivat päässeet siirtymään vilkasliikenteiselle Kaisaniemenkadulle Unioninkadulta ja se näytti olevan paikalla olleille poliiseille liikaa. Elokapinan tallenteesta näkee, että mielenosoittajat ehtivät istua Kaisaniemenkadulla neljä ja puoli minuuttia, ennen kuin poliisit uhkasivat heitä sumutteella.

– He sumuttivat muutaman minuutin kuluttua, Lampela kertoo. Hän oli jo siirtynyt Unioninkadulle ajoväylälle ja sai sumutetta vain vähän kasvoilleen.

Sumute sattui pirusti.

– Siinä piti nopeasti punnita, mihin itse pystyy. Tein muutamassa kymmenessä sekunnissa sen päätöksen, että siirryn sivuun, koska minulle oli liian pelottavaa jäädä tielle Kaisaniemenkadulle. Mutta tosi moni jäi.

Lampelan kiinniottoaika oli 16.40.

– Silloin lopulta oli katu tyhjennetty, hän sanoo.

ILMOITUS

Poliisi uhkaili

Mielenosoittajat eivät olleet varautuneet siihen, että poliisi käyttää voimakeinoja heitä vastaan. He odottivat, että heidät otetaan kiinni ja he saavat poliisiasemalla sakot.

– Mutta yhtäkkiä ruvettiin uhkailemaan voimakeinoilla. Osa poliiseista oli tosi aggressiivisia, vihaisen ja kiukkuisen oloisia. Minulla oli sellainen olo, että he eivät halunneet keskustella, vaikka meillä oli paikalla kontaktihenkilöitä, jotka yrittävät hallita tilannetta keskustelemalla. Poliisit oli selvästi ärsyyntyneitä tilanteesta, vaikka emme olleet vaaraksi ja olimme tosiaan olleet Kaisaniemenkadulla vain muutamia minuutteja. Niitä tuli tosi lähelle huutaen uhkailemaan, Lampela sanoo.

– Tilanne oli todella pelottava, ja on käsittämätöntä, että tällainen asia tapahtui Suomessa.

Elokapinalaisia koulutetaan siihen, mitä kansalaistottelemattomuustilanteissa voi tapahtua.

– Lakia rikotaan tietoisesti siksi, että pyritään kiinnittämään huomiota ilmastokriisiin ja vaatimaan ilmastotoimia, koska selvästikään aiemmat keinot eivät ole riittäneet, Lampela toteaa.

Esimerkiksi nuorison perjantaimielenosoituksiin eduskuntatalolla ei kukaan enää kiinnitä huomiota.

– Elokapina ympäri maailmaa on todennut, että pitää tehdä isompia juttuja, että huomiota saa ja pystyy tekemään vaikutuksen.

Poliisin tarkoitus oli hajottaa katublokki sumutteen avulla. Se ei kuitenkaan onnistunut.

– Jotkut saivat sitä niin pahasti kasvoilleen, etteivät pystyneet liikkumaan omin avuin, Lampela kertoo.

– Heille yritettiin antaa vesipulloja, mutta poliisit kielsivät auttamasta heitä.

Julkisuudessa on väitetty, että kun poliisi sai kannettua mielenosoittajia poliisiautoon, uusia tuli tilalle kadulle. Lampela ei ole tästä varma.

– Joku kuitenkin lähti hetkeksi pois, koska sumute sattui pirusti, muta palasi takaisin. Monelle ilmastonmuutoksen vastustaminen on tärkeämpi asia kuin ne tunnetilat, joita sumuttamisesta seurasi, vaikka se oli pelottavaa ja väärin. Ilmastonmuutos pelottaa meitä paljon enemmän. Tämä kokemus oli pientä siihen verrattuna.

Sivilisaatio murtuu

Lampelaa ja muita elokapinalaisia turhauttaa se, että heidän sanomansa on jäänyt sen varjoon, mitä tapahtui poliisin kanssa.

– Se on toki ymmärrettävää, koska nämä tapahtumat ovat ravistelleet aika monia, hän sanoo.

– Mutta olemme myös päässeet puhumaan vaatimuksistamme enemmän. Valitettavasti se ei ole mennyt ollenkaan läpi maan hallitukselle. Hallituspuolueista ei tietääkseni kukaan ole vastannut niihin. On pelkästään vaadittu, että poliisin toimintaa tutkitaan. On ollut pettymys, ettei ole saatu mitään vastausta sisältökysymyksiin.

Elokapina vaatii, että hallitus asettaa ilmastohätätilan ja ilmastotoimiin ryhdytään välittömästi. Se toteaa, että muuten sivilisaatio säilyy maapallolla 20–40 vuotta.

– Tämä väite perustuu tutkimuksiin ja asiantuntijoilta kuultuun tietoon, Lampela sanoo.

– Se on tosi lyhyt aika. Ilmastonmuutoksesta ja ilmastokatastrofista on puhuttu kymmeniä vuosia, eikä vieläkään ole tehty mitään tarpeeksi isoa. Aika alkaa loppua.

Sivilisaation murtuminen tarkoittaisi kaaosta.

– Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkeen, sääolosuhteista merenpinnan nousuun, aavikoitumiseen ja veden puutteeseen. Jo nyt valtava määrä ihmisiä on joutunut lähtemään kodeistaan ja kotimaistaan, koska olosuhteet ovat muuttuneet sellaisiksi, ettei siellä enää pysty olemaan. Ja miljoonat ihmiset joutuvat tulevaisuudessa tekemään saman. Myös sotien ja konfliktien riski kasvaa, Lampela luettelee.

Lampelan yllätti se, miten vahvasti katublokki meni monien suomalaisten tunteisiin.

– Ymmärrän sen, että ihmisiä ärsyttää, kun tuotetaan häiriötä. Mutta se oli tarkoituskin, koska ilmastonmuutos on paljon isompi juttu kuin mikään muu, mitä nyt on tapahtumassa, hän sanoo.

– Elokapina ei kuitenkaan koskaan tarkoituksellisesti vahingoita ketään. Olimme harjoitelleet sitäkin, miten hälytysajoneuvot päästetään blokista läpi.

– Tuntuu, että hyvin moni ei ymmärrä, kuinka vakava tilanne on ilmaston kannalta. Ei ymmärretä, että häiritsemme arkielämää, koska asiat, joita pitäisi tehdä, tulevat häiritsemään myös ihmisten arkielämää, koska kohta on hätätila.

Tämä ei jää tähän

Lampela aikoo osoittaa mieltään jatkossakin.

– Olen valmis jatkamaan tätä työtä, koska minun on pakko ja haluan. Selvästikään ei vielä ole tapahtunut ollenkaan tarpeeksi. Tilanne oli pelottava, mutta Elokapina on huolehtinut meistä ihanasti, jotta pystymme jatkamaan tätä työtä.

Kaikki halukkaat ovat saaneet henkistä tukea ja keskusteluapua.

– Lisäksi meillä oli psykoedukaatio, jossa psykologi kertoi, millaisia reaktioita tällaisen järkyttävän tapahtuman jälkeen voi olla. Minun kohdallani ne osuivat hyvin.

Hän on seurannut Elokapinan toimintaa pari vuotta ja aktivoitui kesällä. Syksyllä hän osallistui perehdytykseen.

– Tunsin itseni tervetulleeksi. Oli sellainen olo, että minua tarvitaan ja tämä työ on muillekin osallistujille tärkeää.

Mukana on kaikenikäisiä ihmisiä.

– Nuoriin ilmastokriisi tietysti vaikuttaa eniten, koska joudumme elämään sen kanssa. Mutta vaikuttaa se kaikkiin muihinkin.