Lehtikuva/Vesa Moilanen

Opposition tehtävä on kritisoida hallitusta, mutta myös opposition esityksiä tulee voida kritisoida, Paavo Arhinmäki sanoo.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki toivoo, että viime viikonlopun kaltaiset tapahtumat eivät toistuisi. Viikonloppuna erityisesti Twitterissä käytiin erilaisten solvausten ja tölväisyiden ryydittämää keskustelua, jonka ytimessä oli sosiaalidemokraattien järjestämä toritapahtuma.

– Viikonloppuna mentiin siihen, että otettiin eri kuvakulmista kuvia ja lähdettiin väittelemään, onko jokin ollut asiallista vai ei, Arhinmäki sanoo KU:lle.

Ratkaisuksi Arhinmäki esittää, että eduskuntapuolueiden puoluesihteerit laatisivat yhteiset pelisäännöt tapahtumiin. Niiden mukaan kaikki sitten toimisivat.

”Politiikassa riittää – esimerkiksi vero- kuin työllisyyspolitiikassa – kyllä erimielisyyksiä ja kritisoitavaa.”

Mitä tulee poliittiseen keskusteluun, sitä Arhinmäki ei ole kieltämässä. Sen sijaan hän toivoo, että siinä keskityttäisiin asiaan.

– Politiikassa riittää – esimerkiksi vero- kuin työllisyyspolitiikassa – kyllä erimielisyyksiä ja kritisoitavaa, mutta pyrittäisiin siihen, että ei yritetä tehdä korona-asioilla tikusta asiaa ja politiikkaa. Se ei ole kenenkään etu.

ILMOITUS

Myrkyllinen suunta

Arhinmäki nostaa esiin, että keväällä muut asiat väistivät, kun Suomi vietiin poikkeustilaan ja hallitus keskittyi torjumaan koronapandemiaa. Jo keväällä sosiaalisessa mediassa hallituksen kimppuun käytiin, mutta eduskunnassa päätöksiä tehtiin yksimielisesti.

– Varmaan keväältä on patoutunutta halua profiloitua ja tehdä politiikkaa. Se on ehkä purkautunut puolin ja toisin yliampuvana ja -tulkitsevana keskusteluna ja perättömyyksien heittelynä.

Räväkälle ja tiukalle keskustelulle on Arhinmäen mukaan edelleen tilaa ja tilaus.

– Tähän asti on ollut hyve suomalaisessa politiikassa, että keskustelu on perustunut faktoihin.

Keskustelu on kuitenkin muuttunut jo pitempään entistä myrkyllisempään suuntaan. Suunta on viimeiset kymmenen vuotta ollut huonompaan suuntaan, Arhinmäki arvioi.

– Viimeiset pari vuotta erityisesti. Totta kai vaikuttaa se, että jotkut poliittiset toimijat ovat ottaneet mallia trumpismista.

Oppositiotakin saa kritisoida

Opposition roolia hallituksen toimien kyseenalaistajana ja kritisoijana Arhinmäki pitää hyvin tärkeänä.

– Olisi tärkeätä, että se tapahtuisi asiapohjalta. Kritisoidaan ja kyseenalaistetaan päätöksiä ja politiikkaa, jota hallitus tekee. Eikä niinkään, että luodaan julkisuudessa joku viholliskuva, jota aletaan vastustaa, eikä tätä vihollista edes ole.

Mutta samalla kun oppositio tuo omia vaihtoehtojaan pöytään, myös niitä tulee voida kritisoida ja kyseenalaistaa, Arhinmäki sanoo.

– Viime aikoina on käyty vähän hassua keskustelua, jonka mukaan hallituspuolueiden ei olisi oikeutettua kyseenalaistaa opposition esityksiä. Vaikkapa nyt kokoomuksen veroesityksiä tai koko opposition välikysymyksessä olleita työllisyyskeinoja.

Haastattelun lopuksi Arhinmäki huomauttaa vielä, että kritiikin pitäisi aina kohdistua asioihin eikä niitä esittäviin ihmisiin.

– Myrkyllistä on entistä enemmän henkilöön menevä poliittinen kulttuuri, jota on tullut. Ihmisten sijaan pitäisi keskittyä asioihin, ryhmyri paaluttaa.