Lehtikuva/Markku Ulander

Ylen mukaan siirtohintojen jättikorotukset eivät johtuneetkaan maakaapeloinnista.

Ylen tänään julkaisema selvitys kertoo yllättävän syyn sähkön siirtohintojen viime vuosien kovalle nousulle. Siirtohintoja valvovan Energiaviraston uudistettu valvontamalli sallii verkkoyhtiöille entistä korkeamman tuottoprosentin. Yhtiöt ovat korottaneet ensin hintojaan ja maksattaneet lisäksi tekemänsä investoinnit asiakkaillaan.

Eniten esillä ollut verkkoyhtiö Caruna ja muut verkkoyhtiöt perustelevat siirtohintojen korotuksia sillä, että hinnat nousevat, koska yhtiö rakentaa myrskynkestäviä sähköverkkoja, kuten maakaapeleita.

Ylen mukaan myrskyjen varalta tehtävät investoinnit selittävät vain murto-osan siirtohintojen korotuksista. Vuoden 2011 Tapaninpäivän myrskyn jälkitunnelmissa Energiavirasto salli verkkoyhtiöiden valvonnassa käytettävän tuottoprosentin nousun noin 5:stä 7,4:ään, jotta myös heikommassa asemassa olevat yhtiöt selviävät edessä olevasta kaapelointiurakasta.

Sähköverkkojen arvo on 20 miljardia euroa. Energiavirasto arvioi valvontamallin muutoksen sallivan 15–20 prosentin hintojen korotukset, mutta Ylen tutkimien 13 siirtoyhtiön yhteenlaskettu liikevaihto nousi yhdessä yössä keskimäärin 38 prosenttia, kun uudistus tuli voimaan. Caruna sai nostaa hintojaan 47 prosenttia vuodenvaihteessa 2015–2016. Yhtiöt keräsivät asiakkailta uutta liikevaihtoa yhteensä 850 miljoonan euron edestä vuosina 2015–2018.

Tähän päälle tulivat kaapeloinnin aiheuttamat kustannukset. Samojen 13 yhtiön verkkoinvestoinnit aiheuttivat neljän prosentin korotusmahdollisuuden hintoihin 2016–2018.

ILMOITUS

Urakoitsijoiden katteet jopa nollassa

SAK:lainen Sähköliitto muistuttaa, että verkkoyhtiöiden kasvattaessa tuottojaan urakointiyhtiöt ovat helisemässä.

– Siirtoyhtiöt ovat kilpailuttaneet jäseniämme työllistävät urakointiyhtiöt vereslihalle. Urakointiyhtiöiden liiketoiminnan katteet ovat 0–2 prosentin luokkaa, kun useimmat siirtoyhtiöt tekevät samalla jättimäisiä voittoja perusteettomilla siirtohintojen korotuksilla. Poikkeus ovat pienet siirtoyhtiöt, joilla on paljon avojohtolinjoja keskijänniteverkossa, sanoo Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.

Sähköliitto vaati viime vuoden keväällä, että uuden eduskunnan on puututtava siirtohinnoitteluun, ja teki asiasta esityksen myös SAK:n edustajistolle.

Sähköliitto on vaatinut siirtohinnoittelulle selkeitä rajoja, joiden rikkomisesta seuraa sanktio.

– Energiaviraston valvontamekanismi on sekava ja monimutkainen, eikä tavallinen sähkönkuluttaja pysty sitä selvittämään, Väntti toteaa.