Talo, jossa on kolme kerrosta. Näin kuvaili eurooppalaisen elämäntavan edistämisen komissaari Margaritis Schinas EU:n tulevaa turvapaikkapolitiikkaa. Euroopan komissio esitteli ehdotuksensa unionin uudeksi maahanmuutto- ja turvapaikkasopimukseksi syyskuussa.

Talon ensimmäisessä kerroksessa ovat lähtö- ja kauttakulkumaat, toisessa Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex, jonka valtaa ja resursseja kasvatetaan. Kolmannessa kerroksessa päätetään ripeästi, kuka taloon saa jäädä ja kuka ei.

Neuvottelut EU:n yhteisen turvapaikkapolitiikan uudistamisesta ovat olleet jumissa vuosia. Nyt komissio haluaa päästä niistä sopuun ensi vuoden alkuun mennessä. Uusi ehdotus on myönnytys maahanmuuttovastaisille jäsenmaille.

Turvapaikanhakijoiden oikeuksien sijaan sopimuksen ytimessä on Eurooppa, joka rakentaa ympärilleen muuria.

Painopiste on palautuksissa ja ulkorajojen vahvistamisessa. Jos jäsenmaa ei halua uudelleensijoittaa turvapaikanhakijoita, se voi kantaa vastuunsa osallistumalla palautuksiin.

ILMOITUS

Unkarin Orbán on jo ilmoittanut, ettei hän suostu kumpaankaan. Samoilla linjoilla ovat Puola, Tšekki ja Slovakia.

Myönnytyksistä ei siis ole ollut hyötyä. Ei tällainen politiikka voi jatkua.

EU:n turvapaikkapolitiikan on perustuttava ihmisoikeuksiin ja turvapaikanhakijoiden ihmisarvon kunnioittamiseen populistijohtajien ja äärioikeiston myötäilyn sijaan. EU ei voi katsoa vierestä, kun osa sen jäsenmaista irtaantuu Geneven pakolaissopimuksesta.

EU:n on suojeltava hädänalaisia ihmisiä, eikä heikennettävä turvapaikanhakijoiden oikeudellista asemaa entisestään, kuten nykyinen ehdotus tekee.

Inhimilliseen turvapaikkapolitiikkaan eivät kuulu leirit, joissa ihmiset suljetaan EU:n rajoille. Siihen ei kuulu sopimusten tekeminen valtioiden kanssa, jotka eivät kunnioita ihmisoikeuksia.

Jo nyt komission ehdotus on voitto Orbánille ja hänen äärioikeistolaisille kumppaneilleen.

Kirjoittaja on europarlamentaarikko

GUE/NGL