All Over Press/Ettore Ferrari

Ideologiset mannerlaatat värähtelivät vuosi sitten. Markkinatalouden uutterimpiin sanansaattajiin kuuluva talouslehti Financial Times julisti syyskuussa 2019, että kapitalismi ei enää toimi. Se pitää ajatella uusiksi, nollata eli resetoida.

Meillä Suomessa on käyty viime viikkoinakin omituista keskustelua pääministeri Sanna Marinin näkemyksistä yritysten yhteiskuntavastuusta. Ovatko oikeisto ja talouselämän vaikuttajat hylänneet entisen lempilehtensä, kun elävät niin ummehtuneessa maailmassa?

FT:n omassa uudessa ohjelmajulistuksessa todettiin, että voittojen ja omistaja-arvon maksimoiminen ovat hyvää liiketoimintaa, mutta eivät enää riitä. Vapaan markkinatalouden ja jopa demokratian turvaamiseksi tarvitaan muitakin tavoitteita.

Samoihin aikoihin keskeiset amerikkalaiset bisnesjohtajat kertoivat yksilöidymmin, mitä ne voisivat olla. Yritysten päämääränä ei enää ole pelkkä osakkeenomistajien etu, vaan yritysten pitää toimia myös asiakkaiden, työntekijöiden ja yhteisön edun puolesta, julisti Yhdysvaltojen 181 suurinta yritystä edustava US Business Roundtable (HS 18.9.2019).

Tämä tapahtui paljon ennen koronakriisiä, kun elettiin vielä vanhaa ”normaalia”.

ILMOITUS

Nyt jopa patavanhoillinen Vatikaani julistaa kapitalismin epäonnistuneen. Suomen Kuvalehti kertoi tiistaina paavi Franciscuksen sunnuntaina 4. lokakuuta julkaistusta paavillisesta ensyklikasta eli kiertokirjeestä.

Korona on saanut paavin entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että globaali talousjärjestelmä on vinoutunut ja tarvitsee uudistamista.

Vapaakauppa ei hyödytä kaikkia, toisin kuin markkinaliberalismin saarnaajat väittävät, SK siteeraa paavia. Pieni eliitti vaurastuu entisestään, ja miljoonat ihmiset eri maissa kokevat nälkää. Näin ei saa olla.

Franciscuksen mukaan yksityinen omistusoikeus on vasta toissijainen oikeus verrattuna jokaisen ihmisen oikeuteen elää ihmisarvoista elämää. Luomakunnan rikkaudet on tarkoitettu koko ihmiskunnan yhteiseksi hyväksi.

Tämän voi tulkita tarkoittavan myös oikeutta ylipäänsä elämään, jonka ilmastokatastrofin vaikutusten kiihtyminen on tehnyt uudella tavalla kyseenalaiseksi.

Ehkä paavi olisi viime lauantaina mennyt elokapinalaisten joukkoon istumaan Kaisaniemenkadulle saamaan sumutetta silmiinsä puolustaessaan oikeutta ihmisarvoiseen elämään. Toisin kuin Suomen ainoan uskontopuolueen puheenjohtaja, joka olisi varmaan tuominnut myös rahanvaihtajien ajamisen pois temppelistä törkeänä anarkismina.

Vasemmistonuoret on tuottanut Suomeen jo kolme ministeriä, kun Jussi Saramo lasketaan mukaan. Se taitaa olla edelläkävijä muutenkin, sillä järjestö on ansiokkaasti yhdistänyt ilmastohätätilan ja kapitalismin.

”Pelkkä ekologisuus ilman antikapitalistista systeemikritiikkiä jää puutarhanhoidon tasolle”, kirjoitti puheenjohtaja Liban Sheikh KU:n syyskuun kolumnissaan.

Äsken järjestö myös julkaisi ekososialistisen pamfletin Kitke kapitalismi luonnosta.

– Vastuuta ilmastosta ja ympäristöstä ei pidä vierittää yksilöille, vaan tulee myöntää, että kyseessä on ennen kaikkea järjestelmätason ongelma. Tällöin pitää puuttua rohkeasti talouden ja kapitalismin rakenteisiin, sanoi työryhmän puheenjohtaja Jenni Suutari.

Sanonta paavillisempi kuin paavi saa uusia merkityksiä.

Entä minkä kokoisen herneen nenään vetäisi Suomen oikeisto, jos pääministeri Sanna Marin puhuisi niin kuin italialaiskollegansa Giuseppe Conte 27.9. Il Fatto Quotidiamo -lehden mukaan?

Conten mukaan koronapandemia osoittaa uusliberaalin kapitalismin riittämättömäksi ratkaisemaan tämän kaltaisia ongelmia.

”Olemme siirtymässä kohti uutta yhteisöllisyyttä, jossa talouden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden on kuljettava käsi kädessä.”

Joskus tuntuu, että dinosaurukset eivät sittenkään kuolleet sukupuuttoon. Ne siirtyivät Suomeen ja alkoivat talouselämän johtajiksi.