Lehtikuva/Nicholas Kamm

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin koronatartunta ravisteli taloutta ja maan poliittista järjestelmää. Uhkana oli maan hallinnon poliittinen halvaantuminen pahimpaan mahdolliseen aikaan marraskuun presidentinvaalien alla.

Kaaosuhkaa lisäsivät tartunnat Trumpin neuvonantajien ja republikaanipoliitikkojen piirissä. Yhdysvaltain hallinnon halvaantuminen olisi ravistellut maailmantalouden epävakauden kautta myös Eurooppaa ja Suomea.

Myös turvallisuuspoliittiset uhat nousivat esiin. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, että kylmän sodan aikana ydinsotauhka olisi kasvanut.

Pahimmissa skenaarioissa pelättiin ehdokkaana olevan kaksi kuollutta ehdokasta, sillä myös demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden kuuluu riskiryhmään.

Varapresidenttiehdokkaiden demokraattien Kamala Harrisin ja republikaanien Mike Pencen rooli on noussut arvoon arvaamattomaan. Yhdysvalloissa on vahvoja arvioita, että Bidenin terveys ei kestä koko kautta. Nyt epäillään myös Trumpin terveyttä.

ILMOITUS

Hoitaneiden lääkärien mukaan Trump ei ollut kuivilla lähtiessään sairaalasta. Taudin käänteet ovat arvaamattomia. Myös Yhdysvaltain vaaleissa voi tapahtua dramaattisia käänteitä ennen marraskuun vaaleja.

Trumpin sairastumisen seurauksia vaalien tulokseen on vaikea, jopa mahdoton ennakoida. Demokraatit ovat ottaneet republikaaneja vakavammin koronapandemian terveydelliset haitat. Korona on jakanut kansalaisia, vaikka maan tartuntaluvut ovat maailman huippuluokkaa.

Vielä sairastuttuaankin lääkkeillä pystyyn pumpattu Trump on vähätellyt koronaviruksen terveydellisiä seurauksia talouden kustannuksella. Keisarilla ei ole vaatteita. Trumpin taloussaavutukset ovat miinusmerkkisiä.

Suomen näkökulmasta katsottuna Trumpin näytösluontoiset esiintymiset autoajeluineen ja ihmishenkien altistaminen omalle poliittiselle sirkukselle on ollut sulaa hulluutta. On vaikea kuvitella niiden kansalaisten tuntoja, joilla ei ole varaa edes perushoitoon Trumpin ajettua osan terveydenhuollosta alas.

Vaalit jättävät katkeran jälkimaun ja yhä syvenevän eriarvoisuuden. Voittipa ehdokkaista kumpi tahansa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!