Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Yksikään kansainvälinen yritys ei tule Suomeen sen takia, että se saisi fossiilisella energialla tuotettua sähköä, sivalsi valtiovarainministeri Matti Vanhanen.

– Nyt ei ole oikea aika ilmastotavoitteiden ylimitoittamiseen, perussuomalaiset toisti budjetin lähetekeskustelussa keskiviikkona.

– Mitä enemmän yrityksiä ja kotitalouksia kuritetaan veroilla ja kiilusilmäisillä ilmastotavoitteilla, sitä vähemmän on työtä ja verotuloja, ilmastopolitiikkaan täyskäännöstä vaatinut puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi.

Antti Lindtman (sd.) kehotti miettimään, mitä perussuomalaisten vaatimus tarkoittaisi käytännössä. Hän sanoi pääomien hakeutuvien maailmalla kiihtyvällä vauhdilla kohti hiilivapaita ratkaisuja.

– On valittava, pidämmekö kiinni vanhasta fossiilitaloudesta ja näivetymme sen mukana vai uudistummeko kohti päästöttömyyttä ja tartumme uusiin mahdollisuuksiin, Lindtman määritteli vaihtoehdot.

Hän sanoi lukuisten modernien yritysten Suomessa investoineen valtavia summia uusiin innovatiivisiin ratkaisuihin luottaen siihen, että maailma kulkee kohti päästöttömyyttä.

ILMOITUS

– Kannonkoskella tehdään ekobetonia, joka tuottaa vain kymmenesosan hiilidioksidipäästöjä tavanomaiseen betoniin verrattuna. Hollolassa tarjotaan ratkaisuja hukkalämmön varastointiin ja päästöjen vähentämiseen.

– Varmin tapa estää näiden yritysten investoinnit ja pärjääminen maailman markkinoilla, olisi perääntyminen päästötavoitteista. Kuunnellaan suomalaisia eturivin yrityksiä, kuten Fortumia, Wärtsilää ja SSAB:ta: kunnianhimoinen ilmastopolitiikka mahdollistaa sen, että uusista investoinneista tulee kannattavia.

”Kaikki uusiutuva energia vaikeaa teille”

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi perussuomalaisille olevan vaikeaa kaikki, mikä liittyy sähköautoihin, biokaasuun ja yleensä uusiutuvaan energiaan. Samaan aikaan puolueen mielestä pitäisi toimia niin, että kansainväliset yritykset kiinnostuisivat Suomesta.

– Minun tuntumani kansainvälisistä yrityksistä on se, että yksikään ei tule tänne sen takia, että se saisi fossiilisella energialla tuotettua sähköä.

Vanhanen muisteli, että hänen pääministerikaudellaan hakukoneyhtiö Google teki Suomeen valtavan investoinnin. Sen yhtenä ehtona oli, että fossiilista energiaa ei siinä käytetä.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!