Lehtikuva/Vesa Moilanen

”Mielenosoittajien annettiin blokata Unioninkadun liikennettä parin tunnin ajan, vaikka se oli vastoin ennakkoon sovittua.”

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) odottaa poliisin selvitystä voimankäytöstä lauantain Elokapinan mielenosoituksessa , ennen kuin ottaa kantaa asiaan.

– Ensin tarvitaan selvitys ja Poliisihallituksen näkemys. Siinä kohtaa on poliittisen kannanoton paikka. Se ei ole vielä, hän sanoi medialle Säätytalolla.

Ohisalo sanoi mielenilmausten onnistuneen Suomessa kymmeniä vuosia.

– Oliko tässä jotain aiemmasta poikkeavaa ja miksi poliisi on näin toiminut? Jos käy ilmi, että ohjeistusta olisi syytä selventää, se varmasti tehdään, hän sanoi.

Helsingin poliisilaitos selvitti omalta osaltaan tapahtumien kulkua tiedotteella maanantaina. Mielenosoituksen kulusta oli sovittu järjestäjän kanssa niin, että kulkue liikkuu Rautatieasemalta Kaisaniemen kautta Hakaniemeen. Poliisin mukaan tästä keskustelusta poiketen noin 150 henkilön joukko teki tiesulun Unioninkadulle noin klo 13. Osa heistä oli kytkettynä toisiinsa ketjuin ja lukoin ja muutama kiinnittyneenä jollaveneeseen.

ILMOITUS

Noin kello 16.15 osa mielenosoittajista siirtyi vilkasliikenteiseimmälle Kaisaniemenkadulle ja sulki ajoradan jolloin liikenne pysähtyi.

Kadun blokkaus vastoin sovittua

Apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen kertoo, että mielenosoittajien annettiin blokata Unioninkadun liikennettä parin tunnin ajan, vaikka se oli vastoin ennakkoon sovittua. Tilanteesta tehtiin uusi riskiarvio Kaisaniemenkadun sulkemisen jälkeen.

‒ Tälle tehtävälle oli hälytetty kaikki saatavilla olevat partiot mukaan. Mielenosoitukseen liittyvissä tehtävissä oli neljän tunnin ajan ollut 24 partiota kiinni. Lauantain alkuillan muita hälytystehtäviä alkoi olla jonossa, Kopperoinen kertoo poliisin tiedotteessa.

Osa tieltä pois kannetuista palasi takaisin.

Kopperoisen mukaan poliisi pyrki neuvoin, käskyin ja kehotuksin useaan kertaan poistamaan henkilöitä Kaisaniemenkadulta.

”Sumutteen käytöstä varoitettiin ennalta”

– Lopulta normaalin johtamisjärjestelmän mukaisesti on tehty päätös käyttää sumutetta tavoitteena väkijoukon hajottaminen ja vastarinnan murtaminen, jotta heidät pystyttäisiin kantamaan tai ohjaamaan pois ajotieltä.

‒ Tässä tilanteessa OC-sumutetta pystyttiin käyttämään nimenomaisesti heihin, jotka eivät poliisin käskyjä totelleet ja heitä varoitettiin selkeästi ennen kaasun käyttämistä.

Poliisi kiistää, että mielenosoittajia olisi estetty käyttämästä vesipulloja kasvojen huuhtelemiseen. Pullot siirrettiin jalkakäytävälle, josta ne olivat saatavissa.

Helsingin poliisi tekee kahden päivän kuluessa Poliisihallitukselle selvityksen tapahtumien kulusta.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!