Helsinki-filmi/Tommi Hynynen

Menneen maailman näkymät huokuvat mallikasta epookkia.

Tammikuussa sai ensi-iltansa Helene, nyt Tove. Molemmat ovat onnistuneesti rajattuja elämäkertafilmejä ja taiteilijamuotokuvia suomenruotsalaisista alansa legendoista. Kummankin keskiössä on nimihenkilössä suuria tunnekuohuja synnyttävä rakastuminen.

Tovessa kuvataan Tove Janssonin ja teatteriohjaaja Vivica Bandlerin intohimoista suhdetta. Nimihenkilö on Alma Pöystin hahmossa pienikokoinen blondi, mustatukkainen Krista Kosonen päätä pitempi velhomainen viettelijä ja sydämensärkijä. Tässä suhteessa pari lähikuvaa Pöystin kasvoista ovat paljon puhuvia.

Shanti Roney on Atos Wirtanen, jonka osana on tulla lemmen saralla ikävällä tavalla höynäytetyksi. Janssonin myöhempi elämänkumppani Tuulikki Pietilä (Joanna Haartti) käy tapahtumissa lähinnä näytillä.

Tapahtumat sijoittuvat kolmeen pitempään jaksoon (vuosiin 1944, 1947 ja 1952). Niihin on mahdutettu värikylläinen luku taide- ja kulttuurihistoriaa asianmukaisen vapaasti fiktion kautta tulkittuna.

Epäonnisen rakkauskuvion ohessa saa tilaa Janssonin problemaattinen suhde kuvanveistäjäisään (Robert Enckell). Näin tärkeä osa tapahtumissa on myös Janssonin aloittelevan kuvataiteilijan uralla.

ILMOITUS

Ja kuinkas muuten, mukana menossa ovat myös muumit ja niiden myötä tapahtuva Janssonin taloudellisesti tuottoisa kansainvälinen läpimurto sarjakuvapiirtäjänä.

Zaida Bergrothin edellinen ohjaustyö Marian paratiisi (2019) kärsi autenttisuuden puutteesta suomenkielisyytensä takia. Nyt kielellinen aitous hoituu luontevasti ruotsiksi.

Menneen maailman näkymät (lavastus, puvustus) huokuvat mallikasta epookkia. Linda Wassbergin värikuvauksessa on miellyttävää, ajan henkeen sopivaa sävykkyyttä. Kerronta kulkee hillityssä tempossa. Bergrothin sujuvassa ohjauksessa leffa vie mukavasti mukanaan.

Tove on harmonisten tähtien alle kaartava, bittersweetia (”katkeransuloinen”) tuikkiva sympaattisen nostalginen tunnelmapala.

Kuten Laura Birn Helenessä, tekee Alma Pöysti muistettavan roolityön vapaasta taiteilijasielusta, joka rikkoi ennakkoluulottomasti rajoja niin taiteilijana kuin seksuaalisesti voimakkaasti tuntevana naisenakin.

Tove (Suomi-Ruotsi 2020). Ohjaus Zaida Bergroth. Käsikirjoitus Eeva Putro. Pääosissa Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney, Robert Enckell, Joanna Haartti. Elokuvan ensi-ilta on 2.10.