Lehtikuva/Martti Kainulainen

Yrittäjät juhlivat yllätysilmoitusta siirtää sopiminen yritystasolle.

Metsäteollisuus ry järjesti torstain yllätysuutisen. Se irtautuu työehtosopimustoiminnasta, ja työehdoista sopiminen siirtyy yritystasolle.

– Rakennamme uutta sopimisen kulttuuria, koska haluamme, että Suomi ja suomalainen metsäteollisuus menestyvät myös tulevaisuudessa. Toimialan erilaisten ja erilaisessa tilanteessa olevien yritysten tarpeisiin pystytään nykyistä paremmin vastaamaan yritys- ja tuoteryhmätason työehdoilla, Metsäteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja, Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä sanoo.

Metsäteollisuuden ratkaisu tarkoittaa sitä, että yritykset voivat tulevaisuudessa sopia yhdessä henkilöstönsä kanssa palkoista, työvuoroista ja kaikista sellaisista työehdoista, joista sopimista ei ole lailla rajoitettu.

Järjestön tiedotteen mukaan yritykset suunnittelevat ja rakentavat uudenlaiset sopimisen tavat omista lähtökohdistaan ja kunnioittavat henkilöstönsä oikeutta järjestäytyä omista lähtökohdistaan. Työntekijöiden järjestäytymisvapauteen tai ammattiyhdistystoimintaan uudistus ei vaikuta.

– Metsäteollisuuden henkilöstö on sitoutunutta ja ammattitaidoltaan maailman huippuluokkaa. Yrityksissä ja tehtaiden porttien sisällä ymmärretään parhaiten liiketoiminnan tilanne, ja osataan siihen vastata, Hämälä korostaa.

ILMOITUS

Uudistuksen siirtymäaika on pitkä, sillä toimialan nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa sopimusalasta riippuen 15–27 kuukautta.

STTK:n Työnantajat tavoittelevat tiukempaa sanelua

Uutinen otettiin vastaan kahdella tavalla. Ay-liikkeessä se nähdään uutena askeleena pyrkimyksessä murentaa sopimusjärjestelmää. Elinkeinoelämän järjestöissä päätöstä pidetään kilpailukykyä vahvistavana.

STTK:n mukaan Metsäteollisuuden ilmoitus irtautua työehtosopimustoiminnasta ei ole yllätys, mutta valitettava ratkaisu.

– Työnantajapuolen selkeä tavoite viime vuosina on ollut romuttaa sopimusyhteiskunnan periaatteita, keskinäistä luottamusta ja sopimusjärjestelmää. Tämän päivän ilmoitus on sille konkreettinen jatkumo, puheenjohtaja Antti Palola kommentoi.

STTK:n mukaan työnantajat tavoittelevat entistä tiukempaa sanelua työehtojen osalta ja haluavat näin heikentää työntekijöiden kollektiivista suojaa.

– Tämä johtaa entistä suurempaan epävarmuuteen työmarkkinoilla. Levottomuudet ja työrauhahäiriöt lisääntyvät, Palola ennustaa.

Työnantajat ovat viime vuodet peräänkuuluttaneet lisää paikallista sopimista.

– Tämä vähentää merkittävästi halukkuutta edistää paikallista sopimista. Työntekijöitä alistamalla sopiminen ei myöskään käytännössä etene.

Yrittäjät: Toivottavasti saa jatkoa

Suomen Yrittäjien mielestä Metsäteollisuus teki oikean ja rohkean ratkaisun.

– Tämä on merkittävä avaus, joka muuttaa Suomen työmarkkinoita. Se on suuri askel kohti yritys- ja työpaikkakohtaista sopimista. Se vastaa Yrittäjien tavoitteita, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Hänen mukaansa linjaus vähentää liittojen valtaa ja siirtää sitä työpaikoille työtä tekeville.

– Tällä tiellä tarvitaan lisää toimia. Toivotaan, että Metsäteollisuus saa seuraa, Pentikäinen sanoo.