Lehtikuva/Vesa Moilanen

Li Andersson vertasi, että kokoomuksen mallilla saataisiin miljardilla eurolla 6 000 lisätyöllistä. Hallitus toteuttaa puolet siitä alentamalla varhaiskasvatusmaksuja 70 miljoonalla.

Eduskunnan keskiviikkoisessa välikysymyskeskustelussa kysyttiin monta kertaa, olivatko muiden oppositioryhmien kansanedustajat edes lukeneet kokoomuksen kirjoittamaa välikysymystä ennen kuin allekirjoittivat sen. Ehkä kuitenkin olivat, sillä ainakin perussuomalaisten linja on sama kuin kokoomuksen: verotusta on kevennettävä.

– Kun te kerran haluatte kaikki verot valtion maksettaviksi ja vähemmän velkaa, niin kertokaa, mistä valtion menoista te haluatte tinkiä: koronatesteistä, kuntapalveluista, hävittäjien korvaamisesta. Vastatkaa älkääkä kiemurrelko, patisti keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen havainnollisti veronkevennysten hintaa toisaalla.

– Nyt jos kuitenkin katsotaan tätä opposition välikysymystä ja erityisesti kokoomuksen viimeaikaisia verolinjoja, niin kyllä täytyy hämmästellä sitä, että siellä esitetään miljardin tuloveroalennuksia, perintöveron poistamista, autoveron poistamista ja varainsiirtoveron poistamista, siis neljän miljardin pakettia, ja samaan aikaan meillä valtio velkaantuu erittäin voimakkaasti. Minusta tätä voi kyllä kutsua veropopulismiksi. Tästä puuttuu enää se, että esitetään, että verot pitää siirtää valtion maksettavaksi, sanoi Markus Lohi samasta puolueesta.

Juuri keskusta on koko hallituksen alkukauden ollut opposition erityisen hyökkäyksen kohteena. Puolueessa on selvästi lähdetty vastahyökkäykseen.

6 000 työllistä miljardilla eurolla

Kokoomuksen verolinjaa hämmästeli myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kirjoituksessaan Facebookissa.

ILMOITUS

”Samaan aikaan kun perussuomalaiset ja kokoomus vastustavat kaikkein pienituloisimpien auttamista edes korottamalla toimeentulotukea väliaikaisesti 75 eurolla, ajavat molemmat puolueet merkittäviä verokevennyksiä työllisyyskeinona.”

Andersson vertasi, että kokoomuksen ajamalla miljardin verokevennyksellä saataisiin eduskunnan tietopalvelun mukaan noin 6 000 työllistä lisää. Pelkästään alentamalla varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja 70 miljoonalla eurolla saadaan tästä puolet kasaan, eli noin 3 000 työllistä.

”Tästä voi päätellä, että veronalennuspuhe on lähinnä ideologiaa eikä vakavasti työllisyyteen vaikuttava ehdotus.”

Kaikkien kokoomuksen esittämien veronkevennysten yhteishinta nousee neljään miljardiin euroon.

Anderssonin mukaan ”kamreeripuolue” ei ole esittänyt eikä tule esittämäänkään, miten neljän miljardin verokevennykset rahoitettaisiin, koska vastaus kuulostaisi brutaalilta.

”Vähemmän opettajia ja enemmän homekouluja. Vähemmän sairaanhoitajia. Vähemmän vanhustenhuollon työntekijöitä. Vähemmän varhaiskasvatuksen työntekijöitä. Vähemmän poliiseja. Vähemmän tukea perheille. Leikkauksia eläkkeisiin. Leikkauksia koulutukseen. Leikkauksia sosiaaliturvaan. Rapistuvia teitä.”

Perussuomalaiset kokoomuksen polvella?

Paavo Arhinmäki sanoi välikysymyskeskustelussa kokoomuksen ajavan marginaaliveron kevennystä kaikkein suurituloisimmalle kymmenykselle, muun muassa kansanedustajille.

– Kokoomus esittää Westendin Kansallisseuran aloitteesta perintö- ja lahjaveron poistamista. Näitä esitetään samaan aikaan, kun vaaditaan miljardien veronalennuksia, samaan aikaan, kun vaaditaan alijäämää alaspäin.

– No, entä välikysymyksessä? Siellä esitetään leikkauksia työttömyysturvaan, eläkeputken katkaisua, vuorotteluvapaan poistamista. Eivät nämä yllätä kokoomukselta, mutta kysynkin: istuvatko perussuomalaiset kokoomuksen polvella talouspolitiikassa, vai ettekö te ole lukeneet, mitä te allekirjoitatte – ja kumpi on huonompi asia?

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!