Lehtikuva/Vesa Moilanen

Hallituspuolueet ihmettelivät, millaiseen paperiin koko oppositio on laittanut nimensä.

Välikysymykseen vastannut valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kysyi , pystyisikö oppositio muodostamaan yhteisen hallituksen tältä pohjalta.

Samaa ihmeteltiin hallituspuolueiden puheenvuoroissa, koska välikysymyksen perimmäinen tavoite on hallituksen kaataminen.

– Kun välikysymyksen lukee, ei voi tulla muuhun johtopäätökseen kuin että nyt te, arvoisa edustaja Orpo, olette lähteneet puolueinenne vastuuttoman pelin politiikan tielle – ja saaneet siihen myös muun opposition mukaan, keskustan Antti Kurvinen sanoi.

– Välikysymyksen tavoite on aina kaataa hallitus. Siksi haluankin kysyä: oletteko edustaja Orpo valmiita liittymään yhteiseen, Jussi Halla-ahon I hallitukseen tämän välikysymyksen asialistan pohjalta?

Kurvinen arvioi kokoomuksen toimivan koko opposition haamukirjailijana.

ILMOITUS

– Oletteko te, arvoisa edustaja Jussi Halla-aho, edes lukeneet, mihin paperiin nimenne annoitte? Nyt Kokoomuksen vanavedessä vaaditte kriisin keskellä sosiaaliturvan leikkauksia. Mitähän työmies Putkonen tuumaa tästä?

Halla-aholta Kurvinen kysyi, onko valmis ryhtymään pääministeriksi ja ottamaan kokoomuksen hallitukseensa.

– Täytyy myös ihmetellä teitä edustajat Sari Essayah ja Päivi Räsänen, miten Kristillisdemokraatit ovat mukana välikysymyksessä, jossa ajetaan kotihoidon tuen romuttamista. Ei olisi uskonut.

”Perussuomalaiset täysverinen oikeistopuolue”

Myös SDP:n mukaan opposition välikysymys näyttää puhtaasti kokoomuksen ja puheenjohtaja Orpon käsialalta.

– Välikysymyksen keskeinen kritiikki on se, että hallitus on jättänyt valtaosan valtiovarainministeriön virkamiestyöryhmän muistion ehdottamista työllisyystoimista huomiotta. Toisin sanoen, oppositiopuolueet kritisoivat hallitusta siitä, että se ei toteuttanut VM:n virkamiesmuistion ehdotuksia, Niina Malm sanoi.

– Ei ole mikään uutinen, että kokoomus ajaa kovia leikkauksia palkansaajille ja työttömille. Suuri yllätys sen sijaan on, että nyt myös Jussi Halla-ahon perussuomalaiset siis vaativat hallitukselta muun muassa vuorotteluvapaan leikkaamista, eläkeputken poistoa ilman minkäänlaista turvan vahvistamista, tuntuvia leikkauksia ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan ja leikkaamista työttömien eläkkeistä.

Palkansaajilta leikatut rahat perussuomalaiset käyttäisivät veronkevennyksiin.

– Tämäkö on teidän kiitos koronakriisin keskellä kamppaileville palkansaajille ja työttömille? Johtopäätös on selvä: ääni perussuomalaisille, on ääni kokoomuslaiselle talouslinjalle. Halla-ahon perussuomalaisista on viimeistään nyt kuoriutunut täysiverinen oikeistopuolue.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!