Lehtikuva/Vesa Moilanen

Oppositio synkistelee, hallitus pitää huolta ihmisten toimeentulosta ja hyvinvoinnista myös kriisioloissa, vasemmistoliiton puheenvuorossa vertailtiin.

Suomessa hallitus on toiminut määrätietoisesti ihmisten toimeentulon turvaamiseksi koronakriisin keskellä, kiitti Merja Kyllönen vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorossa keskiviikon välikysymyskeskustelussa.

– Työpaikkoja puolustettiin keväällä muun muassa tukemalla yrityksiä. Hallitus on helpottanut yritysten rahoitustilannetta ja tarjonnut myös suoria avustuksia kahden miljardin edestä. Lisänä sähköveron alennus, panostukset osaavaan työvoimaan ja huomattavat infrainvestoinnit ovat toimia, joilla luodaan hyvät edellytykset uusien työpaikkojen syntymiselle.

– Tämä on syytä muistaa, kun keskustelua yhteiskuntavastuusta käydään, Kyllönen sanoi.

Lasten ja nuorten tukipaketilla, toimeentulotuen väliaikaisella korotuksella ja mittavilla kuntien tukitoimilla on puolestaan haluttu varmistaa, että hyvinvointipalvelut ja toimeentulo turvataan kaikille suomalaisille myös poikkeuksellisina aikoina.

Oikeisto-oppositiota Kyllönen arvosteli uhkakuvien maalailusta ja synkkyyden lietsomisesta.

ILMOITUS

– Tällä asenteella ei vahvisteta yhdenkään yrityksen investointihalukkuutta.

– Oikeisto-oppositio uskoo, että Suomeen luodaan uusia työpaikkoja köyhiä köyhdyttämällä, ehkä niin, jos tavoitteena on kasvattaa halpatyömarkkinaa. Työtä, josta saatavalla palkalla ei tule toimeen. Käytännössä sosiaaliturvan leikkaukset taloustaantumassa olisivat paitsi epäinhimillisiä myös lyhytnäköistä, eriarvoistumista lisäävää talouspolitiikkaa.

Vain elvyttämällä selvitään kriisistä

Kyllönen piti tärkeänä, että hallitus mitoittaa finanssipolitiikkansa taloustilanteen mukaan. Kun talous sakkaa, julkiset investoinnit pitävät talouden pyörät pyörimässä.

– Selviämme tästä talouskriisistä mahdollisimman pienin vaurioin vain ja ainoastaan elvyttämällä. Tällä hetkellä korot ovat niin alhaalla, että Suomelle jopa maksetaan siitä, että otamme lainaa, ja silti velkamme on pysynyt kansainvälisessä vertailussa erittäin maltillisella tasolla.

Elvytystoimet on Kyllösen mukaan suunnattava järkevästi niin, että niillä luodaan uusia työpaikkoja ja vauhditetaan siirtymää kohti hiilineutraalia Suomea.

Kriisinkin keskellä on kyettävä tekemään panostuksia tulevaisuuteen. Pitkällä tähtäimellä työllisyyden ja Suomen talouden kannalta ratkaisevaa on tuottavuuden ja osaamisen vahvistaminen, Kyllönen sanoi.

– Oppivelvollisuuden pidentäminen on yksi tärkeimmistä koulutuspoliittisista uudistuksista vuosikymmeniin. Työmarkkinoiden muuttuessa ja teknologisen kehityksen kiihtyessä on suomalaisten osaamistasoa nostettava. Näin turvaamme nuorille yhä paremmat mahdollisuudet päästä töihin myös tulevaisuudessa.

Suomen tärkeimpiä valtteja ovat Kyllösen mukaan ihmisten luottamus toisiinsa ja yhteiskuntaan.

– Tämä hallitus on sitoutunut pitämään huolta ihmisten toimeentulosta ja hyvinvoinnista ja sen teemme, myös kriisioloissa. Panostamalla hyvinvointiin, osaamiseen ja kestävään ilmastoviisaaseen jälleenrakentamiseen Suomi voi nousta tästä kriisistä entistä vahvempana yhdessä, ketään unohtamatta.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!