Lehtikuva/TImo Heikkala

Ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamissuunnitelma eteni kaupunginhallituksessa kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten äänin.

Kiista Oulun kaupungin ulkoistamissuunnitelmista kuumenee. Ammattiliitot JHL ja Jyty aloittivat tänään keskiviikkona uuden lakon, joka kestää koko loppuviikon.

Lakolla protestoidaan Oulun kaupunginhallituksen maanantaina 28.9. tekemää päätöstä ulkoistaa ateria- ja puhtauspalvelut ja ICT-palvelut. Lisäksi koulusihteerit aiotaan siirtää Monetra Oulu Oy:n palvelukseen. Asia etenee seuraavaksi valtuustoon 5. lokakuuta.

Ateria- ja puhtauspalveluiden osalta päätös syntyi äänestystuloksella 7–6. Ulkoistamisten puolesta äänestivät kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten edustajat. Vihreiden, sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton edustajat halusivat säilyttää palvelut kaupungin omana työnä.

Ammattiliittojen mukaan ulkoistamiset johtaisivat vääjäämättömästi henkilöstön irtisanomisiin ja palvelussuhteen ehtojen heikentämiseen.

– Kaupunki suunnittelee kylmästi leikkaavansa 1 800 euroa kuukaudessa ansaitsevien palkoista 200–300 euroa. Oulun ulkoistussuunnitelmat ovat esimerkki härskimmän laatuisesta työehtoshoppailusta. Päättäjien on syytä miettiä millaisia kokonais- ja kerrannaisvaikutuksia tällä on, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki huomauttaa.

ILMOITUS

Keskiviikkona tilanne kärjistyi edelleen, kun JHL ja Jyty kertoivat harkitsevansa rikosilmoituksen tekemistä, koska Oulun kaupunki on painostanut työntekijöitä laittomasti lakon vuoksi.

”Lakko on perustuslaillinen oikeus. Lakkoon osallistuminen ei oikeuta työnantajaa uhkailemaan työntekijöitä”, liitot tiedottivat.

Oulun kaupungin työntekijät ovat kertoneet julkisten alojen ammattiliitoille JHL:lle ja Jytylle, että kaupungin edustajat ovat uhkailleet lakkoon osallistuvia jopa työsuhteen irtisanomisilla.

Lisäksi työnantaja on kysellyt liittoon kuulumisesta, liittoaktiivisuudesta ja lakkoon osallistumisesta.

Laittomia kyselyitä, painostusta

Työnantajalla ei ole oikeutta kysyä tällaisia tietoja, sillä ammattiliittoon kuuluminen on vahvasti tietosuojalain mukainen asia. Työnantajalla ei ole mitään oikeuksia selvittää tietoja, jotka liittyvät yksilön järjestäytymisvapauteen. Kaupungin työntekijät ovat kokeneet työnantajan käyttäytymisen uhkaavana ja pelottavana.

– Oulun kaupungin painostuskeinot ovat yksiselitteisen laittomia. Jokaisella työntekijällä on perustuslain takaama laillinen oikeus osallistua työpaikalla ammattiliittonsa toimeenpanemaan työtaisteluun. Työtaisteluun osallistumisesta ei saa aiheutua yksittäiselle työntekijöille eikä heidän työsuhteisiinsa mitään negatiivisia seurauksia, painottavat JHL:n johdon neuvonantaja, Keijo Karhumaa ja Jytyn edunvalvontajohtaja Marja Lounasmaa.

Rikoslaissa on kaksi pykälää, joihin liitot voivat nojautua asiassa.

Niistä toisen mukaan työsyrjintää on muun muassa se, jos työntekijä asetetaan epäedulliseen asemaan ilman painavia ja hyväksyttäviä syitä esimerkiksi ammattiliitossa tapahtuvan toiminnan vuoksi.

Toisen mukaan työntekijöiden järjestäytymisvapauden loukkaamiseen syyllistyy työnantaja tai tämän edustaja taikka työntekijä, joka estää sen, että työntekijä perustaa luvallisen ammatillisen tai poliittisen yhdistyksen tai käyttää oikeuttaan liittyä tai kuulua sellaiseen tai toimia siinä. Näihin rikoksiin syyllistynyt voidaan rikoslain mukaan tuomita 6 kuukauden vankeustuomioon tai sakkoon.

JHL ja Jyty lähettivät tiistai-iltana kaupungin edustajille vaatimuksen lopettaa painostaminen välittömästi ja täydellisesti.

– Jos painostaminen ei lopu, teemme tutkintapyynnön Oulun poliisilaitokselle asianomaisista työnantajan edustajista ja saattamaan heidät rikosoikeudellisen tutkinnan kohteeksi, Karhumaa ja Lounasmaa sanovat.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!