Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Puolue vastustaa pienituloisimpien epidemiakorvausta ja antaisi samaan aikaan lisää suurituloisimmille.

Vuoden viidennen lisäbudjetin eduskuntakäsittelyssä pääosan huomiosta haukkasi kokoomuksen esittämä yli 800 miljoonan euron tuloveroale. Se tulisi puolueen esittämien muiden veroleikkausten päälle.

Lähes koko alennus menisi suurimman tuloluokan hyväksi.

Kokoomuksen vaatimuksen veroelvytyksestä toisti tiistain keskustelussa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen. Hän viittasi Ruotsin keventävän ensi vuonna keskiverron työtekijän palkkaverotusta 300 eurolla vuodessa ja lisäksi alentavan työnantajamaksuja.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki piti hyvänä, että tässä tilanteessa kaikkein pienituloisimpia tuetaan epidemiakorvauksella. Yllättävänä hän piti kokoomuksen vaatimusta veroelvytyksestä samaan aikaan, kun puolue siirtyi vastustamaan epidemiakorvausta.

– Samaan aikaan kun kokoomus vastustaa kaikkien pienituloisimmille tulevaa epidemiakorvausta, kokoomus esittää kaikkein suurituloisimmille lähes miljardin omaa veronalennusta, Westendin kansallisseuran aloitteesta perintö- ja lahjaveron alentamista lähes miljardilla eurolla, ja sen lisäksi autoverosta ja varainsiirtoverosta luopumista.

ILMOITUS

– Neljän miljardin veronalennuksia sen päälle, että kritisoitte ensi vuoden budjettia liian suureksi, Arhinmäki kovisteli kokoomusta.

Merja Kyllönen (vas.) täysistunnossa ja Arhinmäki Twitterissä viittasivat eduskunnan tietopalvelun laskelmaan, jonka mukaan miljardin tuloveroalella syntyisi laskennallisesti 6 000 työllistä lisää.

Veronkevennyksiä keskustelussa kaipasivat myös perussuomalaiset. Kyllösen mukaan selväksi tuli, että kokoomus ja perussuomalaiset elvyttävät yhdessä köyhdyttämällä köyhiä.

– Se on ollut teidän vahvin työllisyystoimennekin pitkän aikaa, mikä ei johda siihen itse asiassa lainkaan.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) muistutti, että valtion tuloverokertymä on 5,5 miljardia euroa, josta kokoomus leikkaisi miljardin eli viidenneksen.

– Jäljelle jäisi 4,5 miljardia euroa. Kun katsotaan koko yhteiskunnan kustannuksia valtio ja kunnat mukaan lukien, niin voidaan laskea, että noin viitisen prosenttia yhteiskunnan rahoituksesta olisi enää tuloverotuksen piirissä.

Vanhanen jatkoi, että hänen on vaikea nähdä tällä vuosikymmenellä sellaista näkymää, että valtio luopuisi näin suuresta osasta tuloverojaan.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!