Lehtikuva/Jussi Nukari

Helsinki, Espoo ja Vantaa antoivat maskisuosituksen.

Suomessa on raportoitu 149 uutta koronavirustartuntaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiistaina. Uusia tartuntoja on viimeisten 14 päivän aikana raportoitu 584 enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan uusista 149 tartunnasta noin kolmasosa on Helsingin alueen tapauksia ja puolet pääkaupunkiseudun. Puumalainen kertoi koronatilanteesta tiedotustilaisuudessa tiistaina.

– Tilanne on eri alueilla Suomessa hieman erilainen ja siksi keinojen täytyy olla erilaisia, Puumalainen sanoi.

THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan Husin alueella epidemia on kiihtymisvaiheessa, ja siksi nyt tarvitaan alueellisia päätöksiä siitä, mitä pitäisi tehdä.

Helsinki, Espoo ja Vantaa ilmoittivatkin tiistaina suosittelevansa kaikille yli 15 vuotta täyttäneille kasvomaskin käyttöä kaikissa kaupungin palveluissa, jos lähikontakteja ei voi välttää. Tämä koskee siten muun muassa toisen asteen oppilaitoksia, kirjastoja ja kaupunkien asiointipisteitä.

ILMOITUS

Kaupungit toivovat yhteisessä tiedotteessaan, että ihmiset ottavat suosituksen vakavasti, jotta kovempia toimia taudin hillitsemiseksi ei tarvitse ottaa käyttöön.

Maskisuosituksen voi ottaa heti käyttöön, viimeistään kuitenkin torstaina.

Toimia syytä miettiä alueilla jo etukäteen

THL:n asiantuntijoiden mielestä oleellista on, että paikalliset päättäjät miettivät tarvittavia toimia jo etukäteen. Aluehallintovirastojen ja sairaanhoitopiirien rooli on avainasemassa siinä, että tautitilanteen kehitystä alueella seurataan ja toimiin sen hillitsemiseksi voidaan ryhtyä nopeasti.

– Viime kädessä mennään takaisin valtakunnallisen tason toimenpiteisiin, jos tilanne sitä vaatii, Puumalainen sanoi.

Hänen mukaansa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella tauti leviää nyt huolestuttavasti sikäli, että läheskään kaikkien tartuntojen alkuperää ei pystytä jäljittämään.

Hallitus pohtii tänään muun muassa ravintoloiden aukioloaikojen lyhentämistä ja asiakaspaikkamäärän vähentämistä neuvottelussaan, joka alkaa kello 16.

Suurimmat ilmaantuvuusluvut Keski-Suomessa

THL:n mukaan viimeisten seitsemän vuorokauden aikana tartuntoja on raportoitu yhteensä 697, kun edeltävällä vastaavalla ajanjaksolla tartuntoja raportoitiin 470.

Koronaviruksen suurimmat ilmaantuvuusluvut ovat tällä hetkellä Keski-Suomen (46,6), Etelä-Savon (38,7), Helsingin ja Uudenmaan (35,9), Päijät-Hämeen (18,6) ja Pirkanmaan (17,9) sairaanhoitopiirien alueilla.

Ilmaantuvuus kertoo tautitapausten määrän per 100 000 asukasta 14 vuorokauden ajalta.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!