Työnantaja- ja palkansaajaliitot joutuvat kohta päättämään eläkeputken kohtalosta.

Valtiovarainministeriö, ja sattumoisin myös EK:n Jyri Häkämies, arvioivat, että eläkeputken poisto toisi 10 000 työpaikkaa lisää. Työttömyysturvan lisäpäivien poisto kuulemma olisi työllisyystoimi, koska se parantaisi selkeästi työllisyyttä.

Näin eräskin alaotsikko: ”Eläkeputken poistamisen uskotaan kannustavan ikääntyneitä työttömiä jatkamaan työelämässä.” No mitä hemmettiä? Siitäkö ikääntyneitten työttömyys johtuukin, että työntekijät eivät pysy työpaikoissaan? No sittenhän täytyisi puhua myös ikäohjelmista, työaikaergonomiasta, hyvästä johtamisesta ja muusta mitkä vaikuttavat työhyvinvointiin: siihen, että työntekijä haluaa jatkaa töissä.

Muuten, sanat muuttavat mielikuvia ja maailmaa: yli 55-vuotiaista puhutaan ikääntyneinä tai eläkeikää lähestyvinä työntekijöinä. Täytin juuri 56 vuotta, eli minulla on täyteen eläkeikään vielä 12 vuotta. Samalla logiikalla yksivuotias taapero on murrosikää lähestyvä, ja kuusivuotias eskarilainen olisi täysi-ikäisyyttä lähestyvä.

Oikeastihan ikääntynyt työntekijähän jää työttömäksi, kun työnantaja irtisanoo hänet, yleensä taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Ei se ole oma päätös. Sen uskon kyllä, että irtisanottavat ovat usein vanhimmasta päästä.

ILMOITUS

Voisiko ikääntyneiden työntekijöiden irtisanomisesta siis tehdä kalliimpaa työnantajille? Li Anderssonilla oli myös erittäin hyviä ehdotuksia, miten tuetaan työurien jatkamista: yli 55-vuotiaille pitkäaikaistyöttömille myönnetään korkeampi palkkatuki, ja työnantajan sivukuluja alennetaan, kun työnantaja palkkaa yli 55-vuotiaan. Kas, kun ei oikeisto tästä ideasta syttynyt?

Todellinen seuraushan eläkeputken poistamisesta ilman muita toimenpiteitä olisi, että ikääntyneet työttömät putoaisivat työmarkkinatuelle, ja saisivat myöhemmin entistäkin huonompaa eläkettä. Emme halua enempää eläkeläisköyhyyttä!

Kirjoittaja on myyjä ja luottamusmies.