Lehtikuva/Vesa Moilanen

THL:n ohjeita lukiessa mieleen nousi väkisinkin kysymys, moniko toimii ohjeiden mukaan maskien kanssa. Ensinnäkin käsidesiä pitäisi hieroa käsiin 20–30 sekuntia ennen maskiin tarttumista. Taitaa useimmille riittää 2–3 sekuntia. Jos maski pannaan naamalle liikkeellä ollessa, taitaa jäädä kokonaan käsidesit. Vai moniko kantaa mukanaan?

Tuntevatko hyvää tarkoittavat maskin käyttäjät todella vastuunsa? Kasvoilla olevaan maskiin ei saa koskea, mutta nenäpinne pitää painaa tiiviiksi. Kotona homma voi hoitua huolellisesti ohjeen mukaan, muttei liikkeellä. Kaupungilla näkee toistuvasti ihmisiä, jotka kohentavat maskinsa asentoa, kun olo tuntuu epämukavalta. Monet jopa vetävät maskin alas leualle puhuessaan kännykkäänsä tai alemmaskin syödessään jotakin, ja sitten maski naamalle takaisin!

Maskin tarkoitus on estää viruksen leviäminen ilmaan, joten kunnolliseen maskiin kerääntyy vahva konsentraatio viruksia. Siksi virusta kantava maskinsa koskettelija on edesvastuuton viruksen teholevittäjä varsinkin julkisissa liikennevälineissä ja kaupoissa.

Edellä olevista seikoista johtuen maskien käytön hyödyt ovat varsin kyseenalaisia. Useiden viime aikoina ilmestyneiden katsaustutkimusten mukaan kaikki maskeja koskevat, satunnaistettuihin vertailukokeisiin perustuvat tutkimukset päätyvät siihen, että hengityssuojaimista ei ole hyötyä virusinfektioiden leviämisen ehkäisemisessä.

Mihin tutkimuksiin THL perustaa suosituksena, sitä ei ole tuotu julki. Onko niitä?

THL vaikenee täysin maskien mahdollisista haitoista. Maskin sisällä hiilidioksidipitoisuus voi nousta jopa yli 8 000 ppm. Ulkoilman pitoisuus on 250-–350 ppm ja huoneilman ohjepitoisuus korkeintaan 1100 ppm. Maskin sisällä työsuojelunormit eivät läheskään aina täyty.

Maskisuositukset ja -pakot johtavat siihen, että huomattavan monet käyttävät maskia päivittäin pitkiä aikoja. Tämä voi johtaa hypoksiaan eli happivajaukseen ja aiheuttaa päänsärkyä. Tutkimusten mukaan hypoksia heikentää immuunipuolustusta ja voi siten herkistää koronavirukselle sekä heikentää sairauksista toipumisen mahdollisuuksia. Maskit aiheuttavat myös sosiaalisessa kanssakäymisessä tunnetason häiriöitä.

Seppo Lohtaja
Uusikaupunki