Antti Yrjönen

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen piti tärkeänä, että Lahden Scanian tehtaan irtisanottavat löytävät uutta työtä tai koulutuspaikan jo yt-prosessin aikana.

– Tunnelma oli apea. Työntekijät kertoivat meille avoimesti ja rehellisesti tuntemuksiaan samalla korostaen työntekijöiden yhteishenkeä ja ammattiylpeyttä. Scanian tehtaalla on maailman parhaat bussirakentamisen ammattilaiset. Nyt nämä ammattilaiset ovat uuden edessä, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.

Hän vieraili elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin kanssa kanssa tänään Scanian bussitehtaalla Lahdessa.

Raskaita kulkuneuvoja valmistavan Scanian tytäryhtiön bussikorituotannon lopettaminen Lahdessa merkitsee työpaikan menetystä 260 ihmiselle.

Pekonen lupaa valtiovallalta tukea Lahden vaikeassa tilanteessa.

Pekonen kehui tehtaan yhteishenkeä. Pekonen piti tärkeänä, että irtisanottavat löytävät uutta työtä tai koulutuspaikan jo yt-prosessin aikana. Pekonen muistutti, että työttömyysturvan piiriin pääsemisen prosessia on koronan aikana jo nopeutettu.

– Peräänkuulutin apua työnantajalta ja kaupungilta, iskut ovat inhimillisesti suuria. Täällä on ihmisiä, jotka ovat tehneet koko työuransa täällä tehtaalla, Pekonen totesi Ylelle.

ILMOITUS

Muutosturvaprosessi on tärkeä

Scanian tehtaalla on käynnistymässä yt-neuvottelut.

– Moni tarvitsee tukea uuden työpaikan hakemiseen ja muuntokoulutukseen. Tämän lisäksi on pidettävä erityistä huolta yt-prosessin keskellä olevien ihmisten henkisestä jaksamisesta. Meillä ei ole varaa menettää yhtään ihmistä työelämän ulkopuolelle, viestittää Pekonen.

– On tärkeää, että alueen toimijat ovat jo käynnistäneet muutosturvaprosessin, jonka tavoitteena on irtisanottujen työntekijöiden uudelleentyöllistyminen ja -kouluttautuminen.

Hän lupaa, että valtiovalta on Lahden tukena vaikeassa ja valitettavassa tilanteessa.

– Yhdessä on mahdollista selvitä tästä kriisistä ja mennä kohti uutta.