Antti Yrjönen

Vaalipaneeleissa voidaan tavata, mutta muuten uutta järjestöä vältellään.

Vihreät nuoret ja Vasemmistonuoret kieltäytyvät toistaiseksi kaikesta kahdenvälisestä yhteistyöstä Perussuomalaisen nuorison kanssa ja ovat heidän kanssaan tekemisissä vain sen verran kuin on välttämätöntä julkisen toiminnan ja esimerkiksi vaalipaneelien osalta.

Järjestöt kehottavat samalla kaikkia ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta kunnioittavia tahoja punnitsemaan tarkkaan, onko aiheellista antaa tilaa sellaiselle järjestölle, jolla on vahvoja kytköksiä äärioikeistoon ja rasistisiin liikkeisiin.

Ne vaativat johdonmukaista rasismin ja syrjinnän vastaisuutta uudelta Perussuomalainen nuoriso ry -järjestöltä.

Yhteydet fasistisiin yhdistyksiin ja etnonationalisteihin ovat tutkitusti tiiviit.

Yhteyksiä fasisteihin

Vasemmistonuoret ja Vihreät nuoret toteavat keskiviikkona lähettämässään tiedotteessa, että aiemmin keväällä 2020 hajotettu ja uudelleen perustettu nuorisojärjestö kuuluu Perussuomalaiset-puolueeseen.

– Perussuomalaiset on äärioikeistoon sijoittuva puolue, jonka yhteydet fasistisiin yhdistyksiin ja etnonationalisteihin ovat tutkitusti tiiviit, ne arvioivat.

ILMOITUS

– Puolueen päättäjillä ja aktiiveilla on ollut yhteyksiä erilaisiin äärioikeistolaisiin tahoihin ja liikkeisiin kuten esimerkiksi Suomen Sisuun.

Aitoutta kehiin

– Näemme tilanteen niin, että uusi järjestö jouduttiin perustamaan, koska vanhassa järjestössä tietyt toimijat menivät vahingossa toteamaan julkisuuteen, että kannattavat fasismia. Tästä syystä uusi järjestö ei vakuuta meitä, Vihreiden nuorten puheenjohtajat Brigita Krasniqi ja Amanda Pasanen sanovat.

He toteavat haluavansa nähdä aitoa toimintaa ja politiikkaa rasismia, fasismia ja äärioikeistoa vastaan.

– Nollatoleranssi rasismille -heitto ei poliittisten tappoyritysten aikakaudella enää riitä.

Mahdollisimman vähän tilaa

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh muistuttaa siitä, että jokaisen poliittisen liikkeen vastuulla on miettiä, kuinka äärioikeistolle annetaan mahdollisimman vähän tilaa.

– Tästä syystä myös uuteen nuorisojärjestöön tulee suhtautua kriittisesti, Sheikh arvioi.

– Kuinka nuorisojärjestö, joka on puoluepoliittisesti tiiviisti kytköksissä äärioikeistoon, voi irtaantua ihmisvihasta pelkällä nimenmuutoksella? Se, että uusi Perussuomalainen Nuoriso ry ei sanojensa mukaan allekirjoita rasismia tai fasismia, ei itsessään tarkoita näiden aatteiden tuomitsemista. Verhoilun aika on kuitenkin ohi ja odotamme konkreettisia tekoja.

Twitterissä Sheikh vielä tarkensi asiaa.

– Se, että uusi PS Nuoriso ry ei sanojensa mukaan allekirjoita #rasismi’a tai #fasismi’a, ei itsessään tarkoita näiden aatteiden tuomitsemista, hän kirjoitti.

– Poliittisen väkivallan aikana tarvitsemme tekoja. Kyseessä on mm. nuorisolaissa määritellyn yhdenvertaisuusvelvoitteen kunnioittaminen.

Hän totesi myös, että nuorisojärjestöjen tehtävä on näyttää esimerkkiä puolueille.