Jarno Mela

Vasemmiston Kontula suljettiin ryhmästä ulos. Kukaan ei puhunut hänelle.

Vasemmistoliiton tamperelainen kansanedustaja Anna Kontula osallistui perjantaina koulukiusaamiskeskusteluun ja kertoi, että häntä kiusattiin koulussa koko kuudennen luokan ajan.

– Siinä oli useita kuukausien jaksoja, että kukaan luokkatoveri ei sanonut minulle mitään (pois lukien nimittely), Kontula kirjoittaa Twitterissä.

Hän toteaa, että jäätyään yksin, hän kuitenkin onnistui nostamaan keskiarvoaan reippaasti.

Kukaan luokkatoveri ei sanonut minulle mitään.

– Aika ajoin kysytään, kuinka poliitikkona jaksan kielteistä palautetta – kiitos hyvin, olen aikuinen ja minulla on ympärilläni paljon ihmisiä, jotka suhtautuvat minuun myönteisesti tai neutraalisti, Kontula toteaa.

– Pääsen tänäänkin rutkasti vähemmällä kuin monet suomalaislapset, jotka eivät voi edes itse valita, menevätkö he kouluun vaiko eivät.

ILMOITUS

Aikuisilla helpompaa

Kontula muistuttaa siitä, että aikuiset eivät joudu Suomessa kestämään sellaista, mikä monelle lapselle on arkipäivää.

– Vai koska viimeksi työkaverisi on tönäissyt tai potkaissut sinua? Nimitellyt rumasti? Vienyt ja rikkonut tavaroitasi?, hän kysyy.

– Uskon, että isosta osasta kiusaamista päästäisiin pelkästään sillä, kun aikuiset lopettaisivat kaikki ”lapset on lapsia” -hokemat ja suhtautuisivat lasten kokemaan väkivaltaan samalla vakavuudella kuin aikuistenkin – tai miksei astetta vakavammin.

Kontula toteaa, että on monenlaista kiusaamista.

– Mutta usein siihen osallistuu isompi joukko lapsia, joskus koko luokka. Vierastan ilmiön paaluttamista yksilödiagnooseihin – se palvelee enemmän tekijöiden demonisointia kuin ongelman ratkaisua.

Aikuinen puuttui asiaan

Kiusaaminen loppui Kontulan kohdalla yllättävän yksinkertaisella toimella.

– Kohdallani kiusaaminen loppui yläasteen ensimmäisenä päivänä, kun rehtori (äitini yhteydenoton seurauksena) tuli luokkaan ja sanoi, että tässä koulussa ei sitten kiusata ketään. Enempää ei sillä kertaa tarvittu, hän kertoo.

– Harmi tietysti, ettei kukaan ala-asteen opettajista älynnyt tehdä samaa.