Mikko Arvinen

Taistolaisnyrkki teki 2000-luvulla comebackin puhutellen Ultra Bra -sukupolvea. Yhtyeen toiminta loppui vuonna 2018.

Vasemmistolaisen laululiikkeen kirkkaimman tähden Agit-Propin tarina on koottu kirjaksi, joka kantaa yksinkertaista nimeä Agit-Prop. Sosialistiseksi Abbaksikin kutsutun kvartetin tarina kesti viime vuosiin.

Teoksen on kirjoittanut palkittu elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Jouko Aaltonen, joka ohjasi Agit-Prop-elokuvan Lauluja utopiasta (2017) yhdessä Peter von Baghin kanssa.

Yhtyeen hittejä olivat muun muassa Kenen joukoissa seisotja Oppimisen ylistys .

Jäsentensä folk-taustalta ponnistanut yhtye kasattiin vuonna1970 taistolaisuuden nyrkiksi.

Yhtyeen toiminta päättyi vuonna 2018, kun Martti Launis kuoli. Seuraavana keväänä kuoli myös Pekka Aarnio.

ILMOITUS

Taustastaan huolimatta yhtye nousi koko kansan klassikoksi ja se pyrki euroviisuihinkin vuonna 1975 .

Se oli myös monilla festivaaleilla mainetta niittänyt kansainvälinen tähti.

Kirjassa haetaan vastausta siihen, miten ja miksi poliittisesta agitaatioryhmästä tuli niin suosittu.

– Agit-Prop on myös sukupolvikokemus. Sen ääni on ollut poliittisen liikkeen, idealismin, sosialismin, utopian, kokonaisen sukupolvenkin ääni. Vuosikymmenten myötä esiintyjät harmaantuivat yhdessä yleisönsä kanssa, mutta joukossa oli aina nuorempienkin sukupolvien edustajia, Jouko Aaltonen kommentoi.

Yhtyeen toiminta hiljeni 1980-luvulla. 2000-luvulla se teki yhden musiikkihistorian epätodennäköisimmistä comebackeistä. Kaj Chydeniuksen ja Eero Ojasen säveltämät laulut puhuttelevat myös Ultra Bra -sukupolvea.

Peter von Bagh on kuvannut Agit-Propia ”uskaltamisen sankarinäytelmä[nä]: jännittynyt, kiihtynyt olotila paremman elämän puolesta, tosiseikka idealismin ikuisesta nuoruudesta.”

Olisiko jälleen aika nousta?

Kirjaa varten Aaltonen on haastatellut kvartetin jäseniä ja yhteistyökumppaneita. Lisäksi hän on saanut käyttöönsä ainutlaatuista yhtyettä koskevaa materiaalia, muun muassa Monna Kamun päiväkirjoja ja Martti Launiksen valokuvia.

Teos ilmestyy syksyllä 2020 myös äänikirjana Sinikka Sokan lukemana.

– On mahtavaa, että Jouko Aaltonen keri auki noita vuosikymmeniä. Paljon oli unohtunut, paljon jäi ikuisesti muistiin. Paljon tuli yhdessä koettua. Alussa maailman nuoriso loi ympärilleen solidaarisuuden parantavaa voimaa. Sittemmin maailma pirstaloitui, joukot hajaantuivat, solidaarisuus katosi. Olisiko jälleen aika nousta? Monna Kamu summaa tunnelmiaan Agit-Prop-kirjan ilmestyessä.

Agit-Prop -kirja julkistetaan tänään torstaina Helsingin keskustan Akateemisessa Kirjakaupassa kello 17. Agit-Propin Monna Kamu ja Sinikka Sokka keskustelevat Jouko Aaltosen kanssa. Kamu ja Sokka laulavat myös muutaman yhtyeen ikonisista kappaleista. Heitä säestää Eero Ojanen.