Lehtikuva/TImo Heikkala

”Härskiä 1 800 euroa kuukaudessa ansaitsevien kyykyttämistä.”

Oulun ateria- ja puhtauspalveluissa työskentelevät JHL:n ja Jytyn jäsenet ovat lakossa huomenna torstaina 24. syyskuuta. Liitot vastustavat Oulun suunnittelemia ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamista työtaistelulla.

Ammattiliitot kuvaavat Oulun kaupungin suunnitelmia ”häikäilemättömäksi” työehtoshoppailuksi. Niiden ainoa tarkoitus on etsiä säästöjä valmiiksi matalapalkkaisten, 1 800 euroa kuukaudessa ansaitsevien, työntekijöiden toimeentulosta ja työehdoista.

Kaupungin kaavailema liikkeenluovutus vaarantaa myös työpaikat.

Lakko järjestetään torstaina 24. syyskuuta kello 5–24. Lakossa ovat ne JHL:n ja Jytyn jäsenet, jotka työskentelevät Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksen ateria- ja puhtauspalveluissa. Lakossa on mukana reilut 300 henkilöä. Lakko on rajattu niin, että se ei vaaranna kenenkään henkeä, terveyttä, turvallisuutta tai omaisuutta. Lakko ei koske viranhaltijoita.

Kaupungin talousjohtaja on mediassa kertonut, että merkittävimmät säästöt syntyisivät työvoimakustannuksista.

ILMOITUS

– Oulun kaupunki suunnittelee härskisti kyykyttävänsä koko kaupunkia kannattelevia työntekijöitä. Pidämme tilannetta todella törkeänä, joten meidän on pakko puolustaa työntekijöiden oikeuksia lakolla. On ikävää, että työtaistelu haittaa oululaisten arkea, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki sanovat.

Liitot vaativat, että kaupunki peruu ulkoistamissuunnitelmansa ja palvelut säilytetään kaupungin omana toimintana. Palvelujen laadusta ja saatavuudesta ei ole varaa tinkiä.

– Tarjousvaiheessa yksityiset yritykset ovat varmoja, että ne pystyvät tuottamaan palvelut halvemmalla kuin kunnat. Pian sopimuksen jälkeen yritykset ovatkin nostaneet hintojaan, koska ne haluavat tahkota voittoa omistajilleen, Niemi-Laine huomauttaa.

Lakkokohteet löytyvät täältä .