Lehtikuva/Jussi Nukari

Jo muut ajavat ikääntyneiden työttömyysturvaa heikentäviä esityksiä, vasemmistoliitto esittää kunnianhimoisia muutoksia muutosturvaan.

Hallituksen viime viikon budjettiriihi lyö laineita myös hallituspuolueiden sisällä. Ilmastotavoitteiden eteneminen on julkisuudessa laskettu vihreiden ansioksi. Ilta-Sanomien mukaan vasemmistoliiton puheenjohtajaa Li Anderssonia ”tympii”, että vihreät ovat halunneet ottaa niistä kaiken kunnian itselleen.

– Sanon ihan selvästi, että ilman vasemmistoliittoa näin hyviä ratkaisuja ei olisi tullut. Meillä on aivan yhtä kunnianhimoiset tavoitteet kuin vihreillä ja olemme vääntäneet niistä yhtä kovasti. Se turhauttaa, Andersson sanoo IS:n haastattelussa tänään.

Hänen mukaansa vihreät eivät olisi yksinään saaneet syntyneitä ratkaisuja aikaan.

Lehden mukaan vihreiden hallituspolitiikan näytösluonteisuus esimerkiksi turvekysymyksessä ärsyttää osaa muistakin hallituspuolueista.

Paikallista sopimista suhdannetilanteen mukaan

Andersson ottaa haastattelussa kantaa myös kuumiin työmarkkinakysymyksiin. Yritys paikallisen sopimisen edistämisestä kariutui budjettiriihen kynnyksellä järjestöjen erimielisyyteen.

ILMOITUS

Anderssonilla on ratkaisumalli.

– Neuvottelusolmu liittyy siihen, että yritetään yleistä ratkaisua. Avaisiko sitä se, että asiaa katsottaisiin suhdannetilanteen näkökulmasta. Jos ollaan koronan aiheuttamassa tai sen kaltaisessa suhdanteessa, niin silloin voisi olla mahdollisuus tiettyihin joustoihin, jotka eivät normaalioloissa pätisi. Tämä voisi tässä ajassa olla sekä palkansaajien että työnantajien edun mukaista.

Eläkeputkesta Andersson sanoo, että vasemmistoliitolla on selvät nuotit, jos ikääntyneiden työntekijöiden työttömyysturvaa aiotaan heikentää.

– On päivänselvää, että jos muut hallituspuolueet ajavat esityksiä, jotka heikentävät ikääntyneiden työntekijöiden työttömyysturvaa uran loppuvaiheessa, vasemmistoliitto tulee esittämään aika kunnianhimoisia muutoksia muutosturvaan.