Lehtikuva/Sergei Gapon

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenkan virkaanastujaiset salattiin.

Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukašenkan virkaanastujaiset on järjestetty tänään Minskissä, kertoo maan virallinen uutistoimisto Belta. Tilaisuus haluttiin ilmeisesti järjestää salassa, koska siitä ei kerrottu etukäteen mitään.

Beltan mukaan virkaanastujaisiin oli kuitenkin kutsuttu satoja vieraita. Riippumattomat uutislähteet olivat raportoineet aiemmin, että lukuisia pääkaupungin katuja oli suljettu kun Lukašenkan autosaattue liikkui kaupungilla.

Lukašenka voitti virallisten tulosten mukaan elokuun alussa pidetyt presidentinvaalit. Sekä Valko-Venäjän opposition että länsimaiden mukaan vaalit olivat vilpilliset eikä niiden tulos ole pätevä.

Vaalien todellisen voittajan on arvioitu olleen opposition ehdokas Svjatlana Tsihanouskaja, joka painostettiin pakenemaan pian äänestyksen jälkeen Liettuaan.

Presidentinvaalien jälkeen Valko-Venäjällä alkoivat Lukašenkan hallinnon vastaiset laajat mielenosoitukset, jotka ovat jatkuneet poliisin kovista otteista huolimatta tähän päivään saakka.

Lukašenka on johtanut Valko-Venäjää itsevaltaisesti jo vuodesta 1994 alkaen. Hänen nyt alkava presidenttikautensa on järjestyksessään kuudes.