Lehtikuva/Kimmo Rauatmaa

Vasemmistoliiton Sarkkinen: Tapaus Trafigura osoittaa, että rahanpesun torjuntaa on tehostettava.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen kannustaa hallitusta toimimaan rahanpesun torjunnan tehostamiseksi. Hän jättää tänään yhdessä muiden vasemmistoliiton kansanedustajien kanssa kirjallisen kysymyksen siitä, miten hallitus aikoo torjua rahanpesua ja edistää omistusten avoimuutta.

– Uusi tietovuoto epäilyttävistä rahavirroista on vain jäävuoren huippu. Rahanpesun vastaisessa työssä riittää vielä tehtävää, jotta kansainvälinen pankkijärjestelmä olisi osa ratkaisua eikä osa ongelmaa, Sarkkinen sanoo.

Sarkkinen viittaa Ylen uutisoimaan ylikansallisen Trafiguran tapaukseen.

Hallitus on sitoutunut harmaan talouden torjuntaan.

Epäilyksiä jo 2017

Sarkkinen toteaa, että paljon julkisuutta saanut Pankkien paperit -tietovuoto sisältää aineistoa noin 1 800 miljardin euron arvoisista epäilyttävistä tilisiirroista. Tietovuoto koostuu ilmoituksista, joita pankit ovat tehneet Yhdysvaltojen rahaliikennettä valvovalle FinCEN-viranomaiselle.

Kansainvälinen raaka-ainejätti Trafigura oli tietovuodon perusteella pankkien erityistarkkailussa. Trafigura on 30 prosentin omistusosuudella suomalaisen kaivosyhtiö Terrafamen merkittävä osakas. Suomen valtion omistama Suomen Malmijalostus Oy puolestaan omistaa lähes 70 prosenttia Terrafamesta.

ILMOITUS

Jo 2017, kun tästä kumppanuudesta sovittiin, Sarkkinen teki muiden vasemmistoliiton kansanedustajien kanssa työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk.) kirjallisen kysymyksen siitä, pitikö hallitus yhtiötä näiden tietojen valossa luotettavana kumppanina. Vasemmistoliitto oli silloin oppositiossa. Nyt se on hallituspuolue.

– Uusi tietovuoto on ennestään lisännyt epäilyjä Trafiguran toiminnan vastuullisuudesta. Nyt on tärkeää, että yhtiön toimintaa selvitetään perusteellisesti työ- ja elinkeinoministeriössä, Sarkkinen sanoo.

Sääntelyä kehitettävä

Sarkkinen arvioi, että vaikka rahanpesun torjumiseksi on viime vuosina otettu tärkeitä askeleita esimerkiksi parantamalla viranomaisten tietojen vaihtoa, on selvää, että sääntelyä pitää vielä kehittää ja valvontaa tehostaa niin Suomessa, EU:ssa kuin kansainvälisesti.

– Laittomat rahavirrat ja veroparatiisien tarjoama korkean salaisuuden suoja vaikuttavat kielteisesti koko yhteiskuntaan. Ne murentavat valtioiden veropohjaa, vääristävät kilpailua ja lisäävät eriarvoisuutta sekä maiden välillä että maiden sisällä, Sarkkinen sanoo.

Hän pitää keskeisenä ongelmana sitä, että erilaiset pöytälaatikkoyritykset mahdollistavat rahojen siirtelyn maasta toiseen ilman, että pankit tai viranomaiset tietävät rahan alkuperän tai kenelle se lopulta päätyy.

– Hallitus on sitoutunut harmaan talouden torjuntaan. Nyt tarvitaan avoimuutta omistuksiin, esimerkiksi keräämällä julkiseen rekisteriin tiedot kaikista yritysten tosiasiallisista edunsaajista, joiden omistus on vähintään 10 prosenttia, Sarkkinen ehdottaa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!