Lehtikuva/Samuli Ikäheimo

SAK:n aluetoimikunta huomauttaa, että Suomessa tehdään nyt lakkauttamispäätöksiä liukuhihnalla, koska täällä tehtaan lakkauttaminen on halvempaa, kuin muissa Euroopan maissa keskimäärin.

– Kun puhutaan kollektiivisista irtisanomisista, Suomi sijoittuu OECD-maiden vertailussa niiden maiden joukkoon, joissa irtisanominen on helpointa tuotannollisista ja taloudellisista syistä, aluetoimikunta toteaa kannanotossaan.

SAK:n Hämeen aluetoimikunta oli huolissaan koko Päijät-Hämeen työllisyystilanteesta, jota se käsitteli kokouksessaan Forssassa viikonvaihteessa. Aluetoimikunta tuomitsee SOE Busproduction Finland Oy:n lakkauttamispäätöksen.

Vetoomus valtiovallan suuntaan

SAK:n Hämeen aluetoimikunta vetoaa myös valtiovaltaan tässä tilanteessa, jossa Lahden työttömyysluvut ovat jo nyt yli 19 prosenttia.

Lahti ja koko Päijät–Hämeen alue tarvitsee aluetoimikunnan mukaan nyt kaiken avun ja turvan, joka on saavutettavissa, sillä Scanian lakkautuspäätöksellä on suuret välilliset vaikutukset koko alueelle.

SAK:n aluetoimikunta esittää valtiovallalle, että työ- ja elinkeinoministeriöstä nimetään henkilön selvittämään, mitä mahdollisuuksia työntekijöillä on työllistyä tehtaan lakkauttamisen jälkeen.

– Selvityshenkilöllä tulee olla teollista näkemystä, kontakteja ja mahdollisuuksia luoda jotain uutta vallitsevaan tilanteeseen Päijät–Hämeen alueella. Kaupungin tulisi saada myös taloudellista tukea tähän työpaikkaomavaraisuuden voimakkaaseen tippumiseen, sen korjaamiseksi, todetaan aluetoimikunnan kannanotossa.