Jarno Mela

Vasemmistoliiton äänekoskelainen kansanedustaja Juho Kautto muistuttaa, ettei paikallisen sopimisen kasvattamisen ole tutkitusti todettu lisäävän työllisyyttä.

Asiasta kirjoitti aiemmin Keskisuomalaisessa keskustan kansanedustaja Joonas Könttä, joka olisi halunnut budjettiriihessä päätöksiä paikallisen sopimisen lisäämiseksi. Köntän mielestä päätöstä ei voi lykätä loputtomiin.

– Paikallisen sopimisen merkitys työllisyyden edistäjänä on oikeiston varjelema myytti. Taustalla on toive siitä, että palkkojen alentaminen ja työehtojen polkeminen olisi helpompaa. Ei ole kuitenkaan varmuutta, että työnantaja panostaisi tuotot investointeihin ja kasvuun, Kautto ojentaa Könttää. Molemmat ovat Keski-Suomen vaalipiirin kansanedustajia.

Paikallista sopimista edistetään tes-järjestelmän kautta

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että paikallista sopimista edistetään olemassa olevan työehtosopimusjärjestelmän kautta. Paikallista sopimista on sovittu kehitettävän henkilöstön riittävästä tiedonsaannista ja vaikutusmahdollisuuksista huolehtimalla.

– Paikallista sopimista on aina ollut, ja työehtosopimukset mahdollistavat sen jo nyt hyvin laajasti. Oikeiston vaatimus paikallisen sopimisen helpottamisesta onkin todellisuudessa toive yleissitovan työehtosopimusjärjestelmän romuttamisesta, Kautto sanoo.

– On totta, että työelämä on murroksessa, ja myös uudistuksia tarvitaan työntekijöiden aseman ja toimeentulon suojelemiseksi tulevaisuudessa. Työehtosopimus kuitenkin ehdottomasti tarvitaan jatkossakin työntekijöiden perälaudaksi.

– Vasemmistoliitto vastustaa työnantajan sanelupolitiikkaa. Paikallisen sopimisen tulee olla sellaista, ettei se heikennä kenenkään asemaa.