Lehtikuva/Emmi Korhonen

Keskustan Annika Saarikon ilmastopuheet hätkähdyttivät.

Keskustan tuore puheenjohtajan Annika Saarikko sai perjantaina kritiikkiä ilmastopuheistaan. Hän lähestyi nuoria suomalaisia perjantaina pitämässään linjapuheessa. Keskusta julkaisi siitä lainauksen twitterissä:

– Erityisesti ilmastoon kilpistyy huoli huomisesta. Sanon Sinulle: jos et tunnista itseäsi selfiestä ilmastoahdistusta lietsovan kyltin alla, vaan olet enemmänkin kiinnostunut ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä, olet meidän porukkaa.

Muiden muassa vasemmistoliiton helsinkiläinen kansanedustaja Veronika Honkasalo ihmetteli tätä.

Sanon sinulle: vähättelyn maku jäi suuhun.

– Hätkähdin tätä lausuntoasi, hän vastasi Saarikolle.

– Eikö sinun pitäisi nuorisoasioista vastaavana ministerinäkin edistää kaikin tavoin sitä, että nuorten aktiivisuus ja osallisuus lisääntyvät aidosti? Tämänkaltainen lausunto on kuin märkä rätti aktiivisten nuorten naamaan.

ILMOITUS

Honkasalo piti ongelmallisena sitä, että aikuiset lähtevät ennalta määrittelemään, minkälainen nuorten aktiivisuus on tervetullutta ja mikä ei.

– Nuorisobarometrinkin mukaan ilmasto huolettaa nuoria yhä enemmän. Yhteiskuntaan pitää voida vaikuttaa monin eri tavoin, hän totesi.

Anteeksi mitä?

Ilmastoaktivisti Atte Ahokas myös oli ihmeissään.

– Anteeksi mitä?!? Kiitos vaan tuestanne tulevaisuuden puolesta peloissaan oleville nuorille keskusta, hän twiittasi.

– Jos tarkoitus ei ollut vähätellä miksi annetaan ymmärtää, että nuoret ilmastoaktivistit toiminnallaan ja kylteillään ”lietsovat ilmastoahdistusta”?

Hän totesi lisäksi, että keskustalla toiseksi suurimpana hallituspuolueena on erinomainen paikka ajaa eteenpäin radikaalia ja nopeaa ilmastopolitiikkaa hallituksessa.

– Hallituksella on hyviä (joskin paremminkin voisi olla) tavoitteita, mutta kovempaa käytännön toteutusta tarvitaan nopeasti!, hän kirjoitti.

Vähättelyn maku

Myös Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen puuttui Saarikon sanomisiin twitterissä.

– Sanon sinulle: vähättelyn maku jäi suuhun. Mielenosoitus on vaikuttamistapa muiden joukossa, jonka moni nuori kokee omakseen. Toivon ja vaadin, että Keskustalta löytyy kykyä kohdata nämä nuoret, Markkanen totesi.

Saarikko vastasi Markkaselle tämän olevan oikeassa.

– Tarkoitukseni ei ollut vähätellä. Nuorten mielenosoituksilla on oikea tavoite nostaa ilmasto asialistalle. Halusin korostaa käytännön tekemisen merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa ja kutsua siihen mukaan, hän selvitti.

Ei ääripäille

Nuorisolle osoittamassaan puheen osuudessa Saarikko jatkoi ilmastoahdistuksesta toteamalla, että keskusta on puolue, jonka kone ei käy vihalla ja katkeruudella.

– Emme myöskään jaa elämäntapaohjeita eliitin tornista. Olemme juuriltamme suomalainen puolue, made in Finland. Paikallinen ja kansainvälinen, hän sanoi.

– Minä uskon, että ratkaisut näihin aikamme kiperimpiin kysymyksiin eivät löydy ääripäistä, vaan täältä keskeltä.