Lehtikuva/Vesa Moilanen

Hallituspuolueita yhdistää selkeä yhteinen käsitys koulutuksen ja osaamisen merkityksestä, vasemmistoliiton puheenjohtaja iloitsee.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson pitää suurena helpotuksena olla mukana hallituksessa, jossa kaikkia puolueita yhdistää selkeä yhteinen käsitys koulutuksen ja osaamisen merkityksestä.

”Se käsitys näkyy myös konkreettisesti päätöksenteossa: koronakriisinkin keskellä jatkamme edelleen koulutuspanostusten tiellä”, Andersson jatkaa eilen valmistuneen budjettiriihen arviointia Facebookissa.

Hallitus on kahdessa ensimmäisessä budjettiriihessään tehnyt mittavia panostuksia varhaiskasvatukseen. Tänä vuonna kaikille lapsille palasi oikeus täysipäiväiseen varhaiskasvatukseen ja yli 3-vuotiaiden ryhmäkokoja pienennettiin.

”Pian eduskunta saa käsiteltäväkseen lakiesityksen kaksivuotisen esiopetuksen kokeilusta ja tämän lisäksi on käynnistetty yli 300 miljoonan euron hankkeen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laadun sekä tasa-arvon vahvistamiseksi”, Andersson kertoo.

Tällä viikolla hallitus päätti osoittaa 70 miljoonaa varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen. Se helpottaa monien perheiden tilannetta, parantaa työnteon kannustimia ja tukee osallistumisasteen nostamista.

ILMOITUS

Lisäksi varhaiskasvatuslain uudistamiseen oppimisen tuen mallin luomiseksi osoitettiin 15 miljoonaa pysyvää lisärahoitusta ja varhaiskasvatuksen kehittämiseen on linjattu 30 miljoonan kertaluontoisesta rahoituksesta.

Rahat varattu oppivelvollisuuden laajentamiseen

Myös vasemmistoliiton ja Anderssonin pitkään ajama oppivelvollisuuden laajentaminen ja maksuton toinen aste etenee. Uudistus tulee voimaan ensi vuonna.

”Rahat on budjetissa ja laki on tulossa eduskunnan käsittelyyn viimeistään lokakuun alussa”, Andersson kirjoittaa.

Tämän lisäksi hallitus linjasi ammatillisen koulutuksen opettajien ja ohjaajien palkkaukseen vielä 150 miljoonaa tämän hallituskauden aikana, sekä noin 10 miljoonaa euroa perusopetuksen kehittämiseen. Lukiokoulutuksen laatu- ja saavutettavuusohjelmaan tullaan käyttämään yhteensä 15 miljoonaa euroa.

Myös aikuisväestön koulutustarpeet on Anderssonin mukaan huomioitu. Hallitus linjasi käytettäväksi ensi vuonna jatkuvaan oppimiseen 40 miljoonaa euroa. Rahoitus kohdennetaan erityisesti työikäisen väestön osaamisen kehittämiseen, heikkojen perustaitojen omaavien ihmisten osaamisen vahvistamiseen, sekä ikääntyneiden työllistymisen helpottamiseen.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!