Lehtikuva/Markku Ulander

Karensseihin tulee merkittäviä lievennyksiä.

Hallitus päätti budjettiriihessä pohjoismaisen työnhaun mallin tuomisesta Suomeen. Muun muassa kokoomuslaiset pilkkaavat jo sosiaalisessa mediassa vasemmistoliittoa siitä, että Juha Sipilän hallituksen esittämä aktiivimalli kakkonen teki paluun. Niin sen on tulkinnut myös edellisen hallituksen työministeri Jari Lindström.

Siitä ei kuitenkaan ole kysymys.

”Pohjoismainen työnhaun malli ei liity Sipilän hallituksen pahamaineiseen aktiivimalliin millään tavalla. Vasemmistoliiton ministeri Aino-Kaisa Pekonen kuoppasi aktiivimallin ensi töikseen sosiaali- ja terveysministerinä ja se pysyy kuopattuna”, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi.

Budjettiriihi on nyt käyty ja kokonaisuuteen voi olla oikein tyytyväinen. Kommentoitavia asioita olisi paljon, mutta...

Julkaissut Li Andersson Keskiviikkona 16. syyskuuta 2020

Anderssonin mukaan ero on siinä, että Sipilän aktiivimalli leikkasi myös aktiivisten työttömien toimeentuloa.

”Jos et monista yrityksistä huolimatta päässyt töihin, leikkasi aktiivimalli toimeentuloasi aktiivisuudesta huolimatta.”

ILMOITUS

Uudessa työnhaun mallissa aktiivisuutta on se, että hakee työpaikkoja sovitun suunnitelman mukaan.

Haettava 0–4 työpaikkaa kuukaudessa

Malli toimii niin, että työttömät kohdataan työnhaun alkuvaiheessa kahden viikon välein. Tämän jälkeen kuukauden kestävä tiivis palvelujakso seuraa aina 6 kuukauden työttömyyden jälkeen.

Yksilöllisessä työllistymissuunnitelmassa sovitaan työnhakijan määrällisestä työnhakuvelvoitteesta ja tarkoituksenmukaisista työnhakua tukevista palveluista. Työnhakijan tulee hakea kuukaudessa 0–4 työpaikkaa riippuen alueen työmarkkinatilanteesta ja työttömän työkyvystä.

Velvoitteen ensimmäisestä laiminlyönnistä seutaa huomautus. Jos työnhakija jättää velvoitteen uudelleen täyttämättä on seuraamuksena 5 päivän etuuden menetys eli karenssi ja tämän toistuessa 10 päivän karenssi. Huomautuksen ja kahden karenssijakson jälkeen työnhaun laiminlyönnistä seuraa nykyisenkin lainsäädännön mukainen työssäolovelvoite.

Muiden kuin työnhakuun ja palveluihin liittyvien työttömyysturvaseuraamusten maksimipituus voi olla 45 päivää.

Karensseihin lievennys

Vasemmistoliitto sai Anderssonin mukaan neuvoteltua karenssien merkittävän lieventämisen.

”Vasemmistoliiton keskeinen vaatimus on ollut, että jos vaatimuksia lisätään niin karenssien pitää samalla keventyä.”

Nyt ensimmäisestä rikkeestä saa siis huomautuksen ja kahdesta seuraavasta 5 ja 10 päivän karenssin. Tällä hetkellä nämä karenssit ovat 15, 30 tai 60 päivää. Pitkien karenssien osalta järjestelmää inhimillistetään puolittamalla karenssien maksimipituus nykyisestä 90 päivästä 45 päivään.

”Verrattuna viime kauden työttömien kyykytykseen tai esillä olleisiin esityksiin esimerkiksi ansiosidonnaisen leikkaamisesta, vuorotteluvapaan poistosta, omaehtoisen opiskelun tiukentamisesta tai aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta pidän tätä huomattavasti parempana lopputuloksena”, Andersson vetää yhteen budjettiriihessä sovittua työllisyyden osalta.