Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Vanhanen: Koronatestaamiseen varattu rahaa 1,4 miljardia euroa ensi vuonna.

Hallituksen budjettineuvottelut ovat loppusuoralla, ja tulokset on määrä esitellä tänään iltapäivällä. Valtioneuvostosta kerrotaan, että budjettineuvottelujen loppuinfo järjestetään kello 16 valtioneuvoston linnassa. Paikalla ovat hallituspuolueiden viisi puheenjohtajaa ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Hallitus on ollut aamusta asti koolla Säätytalossa viimeistelläkseen neuvottelut ensi vuoden budjetista ja muun muassa työllisyystoimista.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja muut ministerit eivät kertoneet aamulla toimittajille yksityiskohtia budjettisovusta, jonka hallituspuolueiden puheenjohtajat löysivät tiistai-iltana. Julkisuudessa on kuitenkin jo paljon tietoa niin hallituksen työllisyystoimista kuin energiaveroistakin.

Ensi vuoden budjetti painuu koronamenojen takia alijäämälle selvästi enemmän kuin mitä valtiovarainministeriö aiemmin ehdotti. Valtiovarainministeri Vanhanen kertoi eilen, että alijäämäksi tulee noin 10,7 miljardia euroa.

Koronaviruspandemian hoito ei ole rahasta kiinni, Vanhanen vakuutti saapuessaan aamulla budjettiriiheen.

ILMOITUS

Vanhasen mukaan pelkästään koronavirustestaamiseen on budjetissa varattu 1,4 miljardia euroa. Luku on laskettu 30 000 päivittäisen testauksen mukaan.

Vanhasen mukaan neuvotteluissa käydään tänään pääluokkakohtainen käsittely, jossa käydään läpi kaikki tulot ja menot koko hallituksen kanssa.

Tavoitteena on, että velkaantumisaste taittuisi vuonna 2030.

– Siltä pohjalta on kestävyystiekarttaa rakennettu, Vanhanen sanoi.

Keskusta tyytyväinen ratkaisujen syntymiseen myös turpeesta

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan turpeelle tuleva veronkorotus on osa hallituksen ilmastotyötä. Kysymys ei ole puolueelle helppo, sillä kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.) arvosteli veronkorotusta jo eilen voimakkaasti.

– Ilman muuta tämä on ollut yksi ison väännön kohde, mutta olemme tyytyväisiä siitä, että nämä ratkaisut on saatu tehtyä, Saarikko sanoi toimittajille Säätytalolla.

Energiaturpeen verotus on STT:n tietojen mukaan kiristymässä odotetusti muiden lämmityspolttoaineiden kanssa. Hallitus sopi jo aiemmin, että lämmityspolttoaineiden veroa kiristetään sadalla miljoonalla eurolla.

Saarikko ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) viittasivat molemmat jo aiemmin tehtyihin päätöksiin.

– Sadan miljoonan lämmityspolttoaineiden nostamiseen oli sitouduttu, ja nyt kaikki nousevat samassa suhteessa. Se on sellainen kompromissi, joka viideltä puolueelta saatiin aikaiseksi, Lintilä sanoi.

Vihreiden ilmastoministerin Krista Mikkosen mielestä ratkaisu johdattaa Suomea kohti tavoitetta hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä. Myös vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoi olevansa ”erittäin hyvillä mielin”.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!