Lehtikuva/Vesa Moilanen

Neuvottelut jatkuvat puheenjohtajaviisikon ja valtiovarainministerin kesken. Koko hallitus on mahdollisesti koolla myöhemmin tänään.

Hallituksen budjettiriihi voi venyä keskiviikkoon asti, arvioi pääministeri Sanna Marin (sd.) saapuessaan Helsingin Säätytalolle. Marinin mukaan budjettia kasataan poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa ja pöydällä on vaikeita asioita, jotka hallituksen kesken pitää sovittaa yhteen.

– Tulemme tänään ratkaisemaan toivottavasti useita näistä isoista asioista, jotka tällä hetkellä vielä hankaluuksia hallituspuolueiden välillä tuottaa. Voi olla, että kalenterivaraus huomiselle keskiviikolle tulee kyllä käyttöön, Marin sanoi.

Marinin mukaan neuvottelupöydässä on poikkeuksellisen vaikeita kysymyksiä. Hän ei halunnut yksilöidä, mitkä asiat tuottavat eniten vaivaa ja missä on toisaalta jo edistytty.

– Jatkamme siitä, mihin eilen yhdentoista aikaan jäimme.

Budjettiriihi jatkuu tänään hallituspuolueiden puheenjohtajien ja valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) työskentelynä. Neuvottelut alkoivat aamupäivällä hieman kymmenen jälkeen.

ILMOITUS

Vanhanen luonnehti budjettineuvotteluja selvästi normaaleja neuvotteluja laajemmiksi. Asialistalla ovat myös EU:n elvytyspaketin painopisteet, työllisyystoimet ja kuntien talousahdingon ratkaiseminen.

– Budjettiriihen sijasta voisi sanoa, että tässä on kyse yleisistä hallituksen neuvotteluista, missä käsitellään koko syksyä ja ensi vuotta koskevia isoja politiikkakokonaisuuksia.

Puheenjohtajat tyhjentäneet keskiviikon kalenteria

Budjettiriihi alkoi eilen. Alun perin neuvotteluita oli tarkoitus jatkaa tänään heti aamupäivällä koko hallituksen kesken, mutta lopulta Säätytalolle saapuivat vain puheenjohtajat ja valtiovarainministeri Vanhanen.

Pääministeri Marinin mukaan on mahdollista, että koko hallitus kutsutaan jo myöhemmin tänään mukaan työskentelyyn.

Marinin tavoin myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoi tyhjentäneensä kalenteriaan neuvottelujen venymisen varalta.

– Jos jotain saan veikata, niin lähden siitä, että tässä on sen verran asioita, että se menee huomiseen, Henriksson sanoi.

Budjetin rinnalla hallitukselta odotetaan siis työllisyyttä lisääviä uudistuksia. Budjettiriihessä on tarkoitus tehdä päätöksiä siitä, miten Suomeen saadaan 30 000 työllistä lisää. Lisäksi odotetaan linjausta urakan toisesta osasta eli kunnianhimoisemmasta työllisyystavoitteesta.

Täysin valmista ei tänään vielä saada, sillä konkreettisten työllisyystoimien jatkovalmistelua on siirtymässä hallitukselta työmarkkinajärjestöille. On myös mahdollista, että budjettiriihi jatkuu vielä kolmannen päivän.