Lehtikuva/Roni Lehti

”Työntekijöiden on pitänyt riskeerata oma ja läheistensä turvallisuus poikkeuksellisena aikana.”

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii valtiovallalta rahallista korvausta hoitajille poikkeuksellisen kuormittavasta työstä korona-aikana.

Paavola avasi SuPerin liittokokouksen tänään tiistaina. Kokouksessa valitaan liiton puheenjohtajisto ja vahvistetaan liittohallitus.

Paavolan mukaan hoitajat ansaitsevat konkreettisen rahallisen korvauksen poikkeuksellisen kuormittavasta työstä korona-aikana. Suojavarusteiden kanssa työskenteleminen on raskasta, ja hoitajat ovat joutuneet joustamaan työajoissa ja olemaan jatkuvassa valmiudessa kriisitilanteita varten.

Työntekijöiden on myös toistuvasti pitänyt riskeerata oma ja läheistensä turvallisuus poikkeuksellisena aikana. Jatkuvan uhan ja epävarmuuden alla työskenteleminen on Paavolan mukaan erityisen kuormittavaa.

Vanhustenhoidossa on jouduttu eristämään vanhuksia läheisistään. Hoitajan eettinen kuorma poikkeustilanteessa, jossa asiakkaat kärsivät suuresti olosuhteista, on suuri.

ILMOITUS

SuPer on yhdessä Tehyn kanssa vedonnut maan hallitukseen budjettiriihen alla koronakorvauksesta. Hoitajille on annettava rahallinen korvaus riskialttiista työstä koronapandemian aikana on tehty useissa muissa Euroopan maissa.

Poikkeuksellinen tilanne jatkuu edelleen ja hoitotyössä varaudutaan yhä koronariskiin.

– Hoitajilla on oikeus rahalliseen korvaukseen työstään hyvin poikkeuksellisissa oloissa. Maan hallituksella on nyt mahdollisuus toimia oikeudenmukaisesti ja reilusti eturintamassa koronaepidemiaa vastaan taistelevia hoitajia kohtaan, sanoi Paavola.’

SuPeriin kuuluu 90 000 sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusalan ammattilaista, jota työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.