Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

VM:n arvio 7 miljardin alijäämästä synkkenee.

Hallituksen budjettiriihi jatkuu tänään aiemmasta tiedosta poiketen hallituspuolueiden puheenjohtajien keskinäisellä työskentelyllä.

Eilisillan päätteeksi tarkoituksena oli, että neuvottelut jatkuisivat koko hallituksen kesken kello 9.30 alkaen Helsingin Säätytalolla. Sen sijaan puolueiden puheenjohtajat kokoontuvat ensin keskenään kymmeneltä alkaen. Tapaamispaikkana on edelleen Säätytalo.

Hallituslähteistä arvioidaan, että viisikon neuvottelut kestävät aamupäivän ajan ennen kuin koko hallituksen neuvottelut pääsevät tänään jatkumaan. Aikataulun pienen viivästyksen syynä ei kerrota olevan neuvottelujen venyminen eilen, vaan neuvottelujen kerrotaan päättyneen hyvissä ajoin ennen puoltayötä.

Budjettiriihi alkoi eilen, jolloin neuvotteluita kävivät lähinnä hallituspuolueiden puheenjohtajat yhdessä valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) kanssa.

Vanhanen kertoi eilen, että ensi vuoden budjetin alijäämä kasvaa siitä, mitä valtiovarainministeriö on esittänyt. Vielä elokuussa ministeriön budjettiehdotus oli 7 miljardia euroa alijäämäinen, mutta miljardiluokkaan kasvavat koronamenot tulevat tuoreen arvion mukaan tämän päälle.

ILMOITUS

– Jos on 30 000 testiä päivässä ja reilu sata euroa testi, niin mennään yli miljardin luokkaan pelkästään testien kohdalla. Tässä on isoista rahoista kyse, ja se tulee heijastumaan siihen, että 7 miljardin alijäämä tulee olemaan selvästi suurempi, Vanhanen sanoi illalla MTV:n haastattelussa.

Työlistalla kuntatalous, työllisyys, järjestöjen rahoitus…

Eilisen aikana tihkui tietoja muun muassa hallituksen omaehtoisen työnhaun mallista ja eläkeputken heikentämisestä, mutta kokonaisuus oli yhä auki. Pääministeri Sanna Marin (sd.) muistutti, että mistään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu.

– Meillä on pöydällä isoja asioita, joista olemme keskustelleet. Jos nostan esimerkkejä: kuntien taloudellinen tilanne, järjestöjen rahoituspohja, energiaverotukseen liittyvät kysymykset, työllisyystoimet, Marin luetteli.

Budjetin rinnalla hallitukselta odotetaan siis työllisyyttä lisääviä uudistuksia. Budjettiriihessä on tarkoitus tehdä päätöksiä siitä, miten Suomeen saadaan 30 000 työllistä lisää. Lisäksi odotetaan linjausta urakan toisesta osasta eli kunnianhimoisemmasta työllisyystavoitteesta.

Hallitustiedon mukaan puheenjohtajaviisikko käsittelee aamupäivällä samoja asioita, joista eilen on kerrottu julkisuuteen.

Täysin valmista ei tänään vielä saada, sillä konkreettisten työllisyystoimien jatkovalmistelua on siirtymässä hallitukselta työmarkkinajärjestöille. On myös mahdollista, että budjettiriihi jatkuu vielä kolmannen päivän.