Lehtikuva/Roni Lehti

Kansanedustajan mielestä uutinen kertoo suomalaisen irtisanomissuojan heikkoudesta.

Kansanedustaja Johannes Yrttiahon (vas.) mukaan Nesteen suunnitelma Naantalin öljynjalostamon sulkemisesta on uusi esimerkki suomalaisen irtisanomissuojan heikkoudesta.

– UPM:n Kaipolan ja Meyerin Turun telakan irtisanomiset kertovat siitä, että irtisanominen Suomessa on merkittävästi halvempaa kuin Keski-Euroopassa. Nyt jopa valtio-omisteinen yhtiö aikoo käyttää heikkoa irtisanomissuojaa hyväksi.

Yrttiaho on jättänyt työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy, mitä hallitus aikoo tehdä Nesteen jalostamon toiminnan ja työpaikkojen turvaamiseksi.

Nesteen suurin omistaja on Suomen valtio. Valtio hallitsee suoran omistusosuuden ja muiden valtio-omistajien (Vake Oy, Kela ja Valtion Eläkerahasto) kautta yli 45 prosenttia yhtiön osakkeista.

Yt-neuvottelut koskevat 1 500 ihmistä ja työpaikan menetys voi koskea jopa 470 ihmistä.

ILMOITUS

– Mikäli jalostamo lakkautetaan ja sen henkilöstö jää työttömäksi, merkitsee se vakavaa iskua Turun talousalueelle, jossa myös toinen suuri teollisuuden työnantaja Meyerin telakka irtisanoo työntekijöitään, Yrttiaho muistuttaa.

– Kysyn, että miten valtio-omisteinen Neste kehtaa? Kun työttömyys on jyrkässä kasvussa, eikö juuri valtio-omisteisten toimijoiden pitäisi nyt painaa irtisanomisissa jarrua ja tehdä kaikkensa työpaikkojen säilyttämiseksi.

Neste on investoinut merkittävästi uusiutuvien polttoaineiden laitoksiin ulkomailla.

– Valtio-omisteisen yhtiön investointien tulisi kuitenkin kohdistua ennen kaikkea Suomeen. Nyt kotimaahan kohdistetaankin irtisanomisia, ja vielä tällaisena aikana, Yrttiaho hämmästelee.