Lehtikuva/Alexander Nemenov

Saksan hallituksen edustajan mukaan kemiallisten aseiden kieltojärjestön arviota odotetaan vielä.

Laboratoriot Ranskassa ja Ruotsissa vahvistavat, että venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän myrkyllä, kertoo Saksan hallituksen edustaja Steffen Seibert.

Seibertin mukaan Ranskan ja Ruotsin laboratorioihin on lähetetty Navalnyin uusia näytteitä riippumattomaan tarkastukseen. Tarkastuksen tulokset vahvistavat saksalaislääkärien aikaisemmat tulokset.

Seibertin mukaan Saksan viranomaiset odottavat edelleen tietoja kemiallisten aseiden kieltojärjestölle OPCW:lle lähetetyistä näytteistä.

– Kolmen laboratorion näytteiden perusteella Saksa kuitenkin uudistaa vaatimuksensa Venäjälle tapahtumien selvittämisestä. Tulemme olemaan läheisessä yhteydessä eurooppalaisiin liittolaisiimme tulevista toimista, Seibert sanoi.

Novitshokin uusi variantti?

Saksalaislehdissä on jo aikaisemmin uumoiltu, että myrkky olisi Novitshokin uusi variantti, joka toimisi aiempaa hitaammin mutta tappavammin. Saksalaisen Zeit-lehden vahvistamattomien tietojen mukaan näytteitä aiemmin tuntemattomasta Novitshok-myrkystä oli saatu Navalnyin käsistä ja hänen vesipullonsa kaulasta.

ILMOITUS

Navalnyi myrkytettiin elokuussa, kun hän oli kertomassa niin sanotusta älykkäästä äänestämisestä Siperiassa. Siinä ääniä keskitetään valtapuolue Yhtenäisen Venäjän vastustajille.

Navalnyia hoidettiin ensin Venäjällä, mistä hänet siirrettiin Berliiniin. Hän oli ensin keinotekoisessa koomassa ja hengityskoneessa, mutta hänet on sittemmin herätetty. Oppositiojohtajaa hoitavien lääkärien mukaan on vielä liian aikaista päätellä, toipuuko Navalnyi täysin myrkytyksestä.

Venäjä on kiistänyt tiedot myrkytyksestä ja vaatinut päästä kuulemaan Navalnyia ja tutkimaan itse näytteitä. Presidentti Vladimir Putinin edustaja Dmitri Peskov sanoi perjantaina, ettei Venäjä ota vastaan muiden maiden määräyksiä siitä, millaisiin oikeudellisiin toimiin sen pitäisi ryhtyä.

Peskovin mukaan Venäjä on halukas tutkimaan tapausta, mutta ei voi avata rikostutkintaa saksalaisten esiin tuomien asioiden perusteella, ”varsinkin kun analyysit on tehty saksalaisessa sotilaslaboratoriossa”.