Saimme 2.7.2020 suruviestin veljemme Aarren menehtymisestä. Uutinen oli yllättävä, vaikka olimme jo pidempään huolestuneina seuranneet hänen väsymistään ja ennen niin aktiivisen ihmisen taka-alalle jättäytymistä. Hän oli menehtyessään vasta 66-vuotias.

Aarre seurasi päivän tapahtumia tarkasti. Hänen mielenkiintonsa ulottui politiikasta lähes kaikille inhimillisen elämän alueille. Julkivasemmistolaisena Aarre oli ihmisten välisen tasa-arvon ja yhteiskunnallisen demokratian tinkimätön puolustaja. Nämä periaatteet ohjasivat häntä Karvian kunnan luottamustehtävien hoidossa. Huoli demokratian toteutumisesta oli suuri, kun puhe kääntyi Pohjois-Satakunnan ja koko Satakunnan maakunnan väestökehitykseen sekä Suomen asemaan globaalissa maailmassa.

Aarrella oli loppumaton tiedonnälkä. Hän luki paljon ja lukijana hän oli monipuolinen. Ahkerana kirjaston käyttäjänä häntä kiinnostivat yleisen historian ohella myös poliittiset muistelmat sekä tieto- ja kaunokirjallisuus. Erityisen kiinnostunut Aarre oli vanhempien sukupolvien elämänkokemuksesta. Vuosikymmenien ajan hän haastatteli alueemme vanhempia ihmisiä heidän muistelmistaan. Niistä Aarrella olikin paljon mielenkiintoisia kertomuksia, tarinoita ja sattumuksia.

Koska Aarre oli kuntapoliitikko ja poliittisten ilmiöiden aktiivinen tarkkailija, hänen kantaa ottavia kirjoituksia näkyi sanomalehtienkin palstoilla. Tärkeän näkymisen väylän tarjosi myös sosiaalinen media, jossa moni jäikin kaipaamaan hänen hyviä kirjoituksiaan.

Aarresta tuli vuonna 1981 maanviljelijä, kun hän ryhtyi isämme kuoleman jälkeen jatkamaan kotitilamme pitoa. Maanviljelijänä hän oli huolissaan ammattikuntansa tulevaisuudesta. Huolensa ilmaistuaan hän usein täydensi sanomaansa toteamalla, että ”ei ihmiset syömättä pärjää, ja siksi me emme voi omasta peruselintarvikkeiden tuotannosta luopua”. Jos luovumme, sitä Suomi ei kestä.

Aarrella oli lukuisia luottamustoimia Vasemmistoliiton edustajana. Hänellä oli menossa neljäs kausi Karvian kunnanvaltuustossa. Muista kunnallisista luottamustehtävistä mainittakoon sosiaali- ja perusturvalautakunnan jäsenyys ja varapuheenjohtajuus sekä tarkastuslautakunnan jäsenyys ja varapuheenjohtajuus. Edellisten lisäksi hän toimi maaseutulautakunnan jäsenenä ja maanjakotoimitusten uskottuna miehenä.

Koko aikuisikänsä Aarre toimi aktiivisesti aluksi Suomi–Neuvostoliitto-seurassa ja myöhemmin Suomi–Venäjä-seurassa. Viimeiset vuodet hän oli Suupohjan yhdistyksen varapuheenjohtaja. Hän oli myös Karvian Vasemmistoliitto ry:n puheenjohtaja.

Aarrea jäivät kaipaamaan tytär Hilma, viisi sisarta sekä lukuisa määrä sukulaisia ja ystäviä.

Pirkko Välimäki
vainajan sisko