Interpol

Lontoon metropommittajan leski hoitaa nyt Somalian islamistikapinallisten raha-asioita.

Brittiläisestä jihadistista Samantha Lewthwaitesta on tullut saarivaltakunnan keltaisen lehdistön kestoaihe sen jälkeen kun Netflix viime kuussa julkaisi dokumenttiohjelmien sarjan maailman etsityimmistä rikollisista. Valkoiseksi leskeksi kutsuttu Lewthwaite on yksi sarjan päähenkilöistä yhdessä meksikolaisen huumekartellin johtajan Ismael ”El Mayo” Zambadan ja venäläisen rikollisjohtajan Semjon Mogilevitšin kanssa.

Teini-iässä islaminuskoon kääntynyt Lewthwaite oli naimisissa brittiläis-jamaikalaisen Germaine Lindsayn kanssa, joka nimettiin yhdeksi Lontoon metron itsemurhaiskujen tekijäksi vuonna 2005.

Lontoon metroiskujen jälkeen Lewthwaite vietti aikaa Etelä-Afrikassa ja Keniassa. Vuonna 2012 Kenian viranomaiset etsintäkuuluttivat hänet epäiltynä passin väärentämisestä ja pommi-iskun suunnittelusta. Hänen asunnostaan Mombasassa oli löytynyt rynnäkkökiväärin lippaita, ammuksia, sytyttimiä sekä kannettava tietokone, jonka tiedostojen joukossa oli englanninkielinen pomminteko-ohje ja Osama bin Ladenia ylistävä runo.

Nairobissa sijaitsevaan Westgaten kauppakeskukseen vuonna 2013 tehdyn terrori-iskun jälkeen myös Interpol etsintäkuulutti Lewthwaiten.

Kauppakeskuksessa olleet silminnäkijät kertoivat englantia brittiaksentilla puhuvasta valkoihoisesta naisesta, joka toimi terroristiryhmän johtajana. Jotkut olivat nähneet valkoisen naisen hierovan itseensä verta ja liittyneen rakennuksesta paenneiden ihmisten joukkoon.

ILMOITUS

Somalialainen terroristiliike Al-Shabaab ilmoitti tehneensä iskun israelilaisomistuksessa olevaan kauppakeskukseen kostoksi Kenian sotatoimista Somaliassa.

Lewthwaitea ei ole koskaan tuomittu mistään rikoksesta, ja virallisesti häntä syytetään ainoastaan räjähdysaineiden hallussapidosta Keniassa.

Westgaten kauppakeskuksen iskun lisäksi hänen uskotaan olleen mukana suunnittelemassa vuonna 2012 tehtyä pommi-iskua Mombasassa sijaitsevaan baariin, jossa katsottiin jalkapallon EM-kisojen ottelua. Somalian viranomaisten mukaan Lewthwaite on aiheuttanut kaikkiaan yli 400 ihmisen kuoleman.

Brittitabloidien mukaan hän on myös huumannut Al-Shabaabin somalialaisia lapsisotilaita heroiinilla ja kouluttanut naispuolisia itsemurhapommittajia Jemenissä.

Daily Star -lehden tiedustelulähteiden mukaan Lewthwaite olisi vuonna 2016 suunnittelut pommi-iskuja turistikohteisiin Britanniassa, Kreikassa, Turkissa ja Kanariansaarilla.

Samantha Lewthwaiten tiedetään olevan parhaillaan Somaliassa ja Al-Shabaabin itsemurhaprikaatin suojeluksessa. Hänen nykyinen miehensä kuuluu järjestön komentajiin. Lewthwaiten uskotaan hoitavan Al-Shabaabin rahaliikennettä ja logistiikkaa.

Kertomusten mukaan hän vaihtaa jatkuvasti olinpaikkaa islamistiterroristien valvomilla alueilla ja välillä hänet piilotetaan kalkkikiviluolaan. 36-vuotiaalla Lewthwaitella on neljä lasta, joista vanhin on 15 ja nuorin 7-vuotias.

Somalian entisen tiedustelujohtajan mukaan Lewthwaite olisi jo aikaa sitten voitu ottaa hengiltä lennokki-iskussa, mutta brittiviranomaiset kielsivät surmaiskun, koska Britannian kansalaisena hänet pitäisi vangita elävänä.

Westgaten kauppakeskuksen seitsemän vuoden takainen terrori-isku ei tullut yllätyksenä Kenian viranomaisille. Guardian-lehden mukaan Kenian tiedustelupalvelun agentit olivat ostoskeskuksessa ennen hyökkäystä, sillä he olivat saaneet iskusta varoituksia etukäteen. Pian iskun alkamisen jälkeen paikalla oli myös israelilaisia kommandojoukkoja, jotka lopulta räjäyttivät rakennuksen katon rakennuspurkuräjähteillä.

Lontoon vuoden 2005 metroiskujen aikana oli puolestaan käynnissä kriisinhallintaharjoitus, jossa terroristit tekivät kuviteltuja pommi-iskuja juuri samoilla metroasemilla, joilla itsemurhaiskut oikeasti tehtiin. Yhdysvalloissa oli syyskuun 11. päivänä 2001 meneillään maanlaajuinen ilmapuolustusharjoitus, jossa terroristit iskivät siviilikohteisiin kaapatuilla matkustajakoneilla.

Kenialainen tv-kanava paljasti jo ennen Westgaten iskua, kuinka armeijan upseerit värväsivät kenialaisia taistelijoita Al-Shabaabin riveihin. Ennen Somaliaan lähtöä miehet saivat sotilaskoulutusta Kenian armeijan leireillä.