Lehtikuva/Jussi Nukari

Yksityinen kumppani tulee mukaan Husin koronatestauksiin, ja uutta henkilökuntaa rekrytoidaan. Viime aikoina eniten koronatestejä on tehty päiväkoti-ikäisille.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) aikoo kasvattaa koronaviruksen testauskapasiteettiaan 10 000 näytteeseen vuorokaudessa. Tällä hetkellä se on 5 000.

Husin toimialajohtaja Petri Haapalahti kertoi sairaanhoitopiirin suunnitelmista Husin koronavirusinfossa. Hänen mukaansa Husilla on tällä hetkellä meneillään kilpailutus, jonka kautta se valitsee yksityisen kumppanin kasvavaan testaukseen. Testaushenkilökuntaa rekrytoidaan myös koko ajan.

Samassa infossa puhunut Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen kertoi, että Hus testaa nyt koronavirusta viisinkertaisesti verrattuna viime kevääseen.

– Tämän seurauksena löytyy paljon myös vähäoireisia. Tartunnat ovat nyt painottuneet nuoriin, joilla tauti on lieväoireisempi, mutta ei pidä ajatella, että virus olisi muuttunut. Nyt täytyy olla entistä varovaisempi juuri nuorten ja vanhempien ihmisten välisissä kohtaamisissa. Ja testiin pitää hakeutua erittäin matalalla kynnyksellä, Tuominen sanoo.

Yli 70 prosenttia positiivisen testitulosten saaneista on Tuomisen mukaan ollut alle 40-vuotiaita.

ILMOITUS

Tällä hetkellä testivastauksen saaminen kestää Husin alueella yhdestä kahteen vuorokautta.

– Mutta kun kausiflunssa tästä lisääntyy, testaamiseen tulee varmasti taas ruuhkaa, Tuominen ennustaa.

Tuomisen mukaan Husissa on viime aikoina tehty eniten koronatestejä päiväkoti-ikäisille.