Lehtikuva/Mikhail Klimentyev

Suurlähettiläs antoi Lukašenkalle karttakirjan, jossa Valko-Venäjä kuuluu Venäjän imperiumiin.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa maanantaina. Asian vahvisti Putinin tiedottaja Dmitri Peskov.

Peskovin mukaan ”työvierailun” pitopaikkaa ei ole vielä päätetty. Presidentit eivät myöskään aio pitää tiedotustilaisuutta vierailun tiimoilta.

Vierailu on Lukašenkan ensimmäinen sen jälkeen, kun Valko-Venäjällä alkoivat laajat mielenosoitukset runsas kuukausi sitten pidettyjen presidentinvaalien jälkeen. Lukašenka väitti voittaneensa vaalit ylivoimaisesti. Länsimaiden mukaan vaalit olivat vilpilliset.

Venäjä on tukenut Lukašenkaa kuohunnan aikana ja luvannut antaa maan hallinnolle tarvittaessa apua. Tuen hintana Venäjän on epäilty kiristävän Lukašenkalta merkittäviä myönnytyksiä. Mailla on jo laaja valtioliitto, joka kytkee yhteen niiden taloutta ja puolustusvoimia. Putin on halunnut vieläkin tiukempaa yhteyttä, mutta Lukašenka on vastustanut sitä.

Venäjän Valko-Venäjän suurlähettiläs Dmitri Mezentsev antoi torstaina Lukašenkalle myöhästyneenä syntymäpäivälahjana historiallisista kartoista koostuvan kirjan. Kirjan kartoissa Valko-Venäjä kuuluu osana Venäjän imperiumiin.

Kalesnikava vaati tutkintaa

Merkittäviin valkovenäläinen oppositiojohtajiin kuuluva Maryja Kalesnikava vaati torstaina tutkintaa hänet Ukrainan rajalle muiluttaneista turvallisuusviranomaisista. Kalesnikavan tutkintavankeudesta käsin juristilleen antaman lausunnon mukaan maan turvallisuuspalvelu KGB ja poliisi kaappasivat hänet ja yrittivät tappouhkauksilla painostaa häntä lähtemään maasta.

Kalasnikavan mukaan uhkaukset olivat vakavasti otettavia ja hän koki henkensä olevan vaarassa. Kalesnikava esti häädön Ukrainaan repimällä passinsa, minkä jälkeen hänet pidätettiin ja passitettiin minskiläiseen vankilaan.