Kotimaisessa uutuudessa Metsäjätti ollaan ajan hermolla, mitä tulee yhteiskunnallisiin muutosprosesseihin: mitä UPM oikeasti Kaipolassa, sitä Metsäjätti kuvitteellisella tasolla Törmälässä.

Metsäjätissä fakta ja fiktio, traaginen ja koominen, uskottavuus ja epäuskottavuus menevät enemmän tai vähemmän onnistuneesti sekaisin.

Ville Jankerin ohjaama elokuva tarjoaa suoratoistopalveluiden aikakauden henkeen sopivaa, mutkat asianmukaisesti suoristavaa menevää kerrontaa tuotantoyhtiö Solar Filmsin brändille ominaiseen tapaan.

Solar-yhteyksissä usein toistuvan kamufilmi-kuvion puitteissa venytellään tällä kertaa oikein kunnolla luokkarajoja. Potkua siihen otetaan metallimusiikista aina alan legendan Metallican konserttia myöten. Naiset ovat sivurooleissa tärkeillä paikoilla.

Jussi Vatanen hoitaa pääroolin mallikkaan rauhalliseen, pieniä eleitä myöten hiljaista voimaa huokuvaan tyyliinsä. Näyttelijäkaarti on muutenkin hyvässä iskussa, eikä vain tunnetuimpien nimien osalta. Aihe mahdollistaa tasavahvan ensemble-työskentelyn, mitä on myös nautittavaa seurata.

ILMOITUS

Vatanen esittää viinaan menevän yksinhuoltajaisän ja duunarin lahjakasta poikaa. Tämä on kohonnut nousukiitoisella urallaan suuren metsäyhtiön johtotehtäviin. Haastava projekti vie hänet vanhoille kotikulmille.

Metsäjättiin on sisällytetty ”ihan kaikkea” aina lajityyppikoostumuksesta (kamufilmi, kehitystarina, sosiaali- ja perhedraama, pienyhteisökuvaus) lähtien. Nopeatempoisessa leffassa yksilöllinen ja yhteiskunnallinen taso kiemurtelevat ankeriasmaisesti nykyhetken ja menneen välillä.

Tematiikka rönsyilee, mukaan mahtuu osuviakin pistoja. Selviksi tulevat myös globaalin uusliberaalin kapitalismin koukerot. Kokonaisuus on kuin viherpesun läpikäynyttä Seiskaa näytelmäelokuvan muodossa.

Hieman vastaava hoituu fiksummin finanssikriisin tiimoilta tehdyssä jenkkirainassa The Company Men (2010).

Metsäjätti (Suomi 2020). Ohjaus Ville Jankeri. Käsikirjoitus Ville Jankeri ja Timo Turunen. Perustuu Miika Nousiaisen romaaniin. Päärooleissa Jussi Vatanen, Hannes Suominen, Sara Soulie, Anu Sinisalo, Tommi Korpela. Elokuvan ensi-ilta on 11.9.