Lehtikuva/Chip Somodevilla

Yhdysvaltain hallinto on halunnut korostaa äärivasemmistosta, Kiinasta ja Meksikosta tulevia uhkia. Raporttien laatijaa uhattiin potkuilla.

Korkea-arvoisen tiedusteluviranomaisen Brian Murphyn mukaan Valkoinen talo halusi hänen lopettavan raportoinnin Venäjän vaalivaikuttamisesta ja keskittyvän sen sijaan Kiinan ja Iranin vaikuttamiseen.

Asia selviää Murphyn valituksesta, joka julkaistiin keskiviikkona demokraattijohtoisen edustajainhuoneen tiedustelukomitean toimesta. Murphyn mukaan käsky tuli kotimaan turvallisuuden ministeri Chad F. Wolfilta, joka taas kertoi saaneensa käskyn Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantajalta Robert O’Brienilta. Perustelu asialle oli se, että Venäjän vaikutusvallan esiintuonti saisi ”presidentin näyttämään pahalta”.

Murphyn mukaan Valkoinen talo olisi myös toivonut, että hän olisi raporteissaan vähätellyt valkoisen ylivallan kannattajien muodostamaa uhkaa. New York Timesin mukaan Murphyn olisi toivottu tuovan raporteissaan esille enemmän äärivasemmistolaisten ryhmien väkivallan uhkaa.

Joe Biden Twitterissä: Yhdysvaltalaiset ansaitsevat totta puhuvan presidentin.

Murphy kertoo myös, että hänen työtehtäviään muutettiin viime kuussa, koska hän ei suostunut muuttamaan raporttejaan Venäjää ja valkoista ylivaltaa koskien. Murphyn mukaan tämä olisi asettanut Yhdysvallat erityiseen vaaraan.

Murphy kertoi, että häntä ja hänen esimiestään uhattiin myös potkuilla, koska he korostivat raporteissaan Venäjän vaalivaikuttamista.

ILMOITUS

Viraston edustaja Alexei Woltornist kiisti Murphyn väitteet. Woltornistin mukaan turvallisuusvirasto ”käsittelee kaikkia kotimaan uhkia niiden ideologioista huolimatta”.

Hallinto halusi kertoa ”Meksikosta saapuvista terroristeista”

Murphy myös paljasti valituksessaan, että hänen olisi haluttu korostavan raporteissaan ”Meksikon kautta saapuvia terroristeja” ja näiden muodostamaa uhkaa, jotta Trumpin muurihankkeelle saataisiin kannatusta.

Lisäksi hän kertoi entisen kotimaan turvallisuusministerin Kirstjen Nielsenin tarkoituksella liioitelleen uhkaa kongressille. Nielsen väitti, että Meksikosta olisi yrittänyt saapua Yhdysvaltoihin yli 3 700 terroristia.

Murphyn mukaan Nielsen esitti väitteensä siitä huolimatta, että tälle oli toistuvasti kerrottu, että Meksikon rajan olisi yrittänyt ylittää vain kolme terroristiksi epäiltyä ihmistä.

”Asettaa kansakuntamme vaaraan”

Presidentti Trump on toistuvasti vähätellyt Venäjän vaalivaikuttamista vuoden 2016 presidentinvaaleissa.

Senaatin tiedustelukomitean puheenjohtajan Adam Schiffin mukaan Murphyn valitus osoittaa, että tiedustelutietoa on yritetty sensuroida ja manipuloida Trumpin hyödyksi.

– Tämä asettaa kansakuntamme ja sen turvallisuuden vakavaan vaaraan, hän sanoi.

Trump vähätteli virusta

Yhdysvalloissa puhutti keskiviikkona myös toinen paljastus, jonka mukaan Trump olisi tiennyt koronaviruksen vakavuudesta, mutta ei erityisemmin välittänyt asiasta.

Trumpin kerrottiin myöntäneen, että hän yritti vähätellä koronaviruksen vaaraa pandemian varhaisvaiheessa. Tämä käy ilmi veteraanitoimittaja Bob Woodwardin uudesta kirjasta, josta julkistettiin otteita keskiviikkona.

– Halusin koko ajan väheksyä sitä, Trump sanoo CNN:n mukaan Woodwardille maaliskuussa.

– Haluan yhä väheksyä sitä, koska en halua aiheuttaa paniikkia, Trump sanoo keskustelussa Woodwardin kanssa.

Keskustelu nauhoitettiin.

Sitä vastoin aikaisemmissa Woodwardin haastatteluissa Trump korosti ymmärtäneensä, että virus on ”tappavaa tavaraa”, joka on paljon tavanomaista flunssaa vaarallisempi.

Kuitenkin julkisuudessa Trump on toistuvasti kertonut amerikkalaisille, että virusta ei tarvitse pitää kovinkaan suurena vaarana ja että se ”katoaa” itsestään.

Mielipidekyselyt osoittavat, että noin kaksi kolmasosaa amerikkalaisista ei hyväksy Trumpin koronaan liittyvää toimintaa.

Valkoisen talon tiedottaja Kayleigh McEnany sanoi toimittajille, että vähättelemällä vaaraa Trump halusi tyynnytellä yleisöä.

– On tärkeää ilmaista luottamusta, on tärkeää ilmaista levollisuutta. Presidentti ei ole koskaan valehdellut amerikkalaiselle yleisölle covidista, McEnany sanoi.

Woodwardin kirja Rage (raivo) julkaistaan 15. päivä tätä kuuta.

Biden kritisoi jälleen koronatoimia

Michiganissa kampanjoinut demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden kritisoi Trumpia koronapolitiikasta tuoreiden kirjapaljastuksen jälkeen. Hän vieraili osavaltiossa vain päivä ennen Trumpin suunniteltua vierailua.

Bidenin mukaan Trumpin välinpitämättömyys viruksesta aiheutti maan syöksymisen taantumaan ja aiheutti useiden työpaikkojen menetyksen.

Biden jatkoi aiheesta myös Twitterissä toteamalla, että yhdysvaltalaiset ansaitsevat totta puhuvan presidentin.

– Kuinka monet perheet kaipaavat tänään rakkaimpiaan päivällispöydässä, koska hän epäonnistui? Biden sanoi viitaten 190 000 ihmiseen, jotka ovat kuolleet koronavirukseen maassa.

Bidenin uskottiin Michiganissa tavoittelevan erityisesti työväenluokkaisten ihmisten ääniä, joista hän ja Trump käyvät kovaa taistoa marraskuun presidentinvaaleissa.