Lehtikuva/Mladen Antonov

Spiegel: Saksan poliisi tiukensi vartiointia uusien murhayritysten varalta.

Saksalainen aikakauslehti Der Spiegel kertoo, että venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on toipunut myrkytyksestä niin hyvin, että hän pystyy jo puhumaan. Navalnyi herätettiin keinotekoisesta koomasta maanantaina.

Lehden nimettömien lähteiden mukaan on todennäköistä, että Navalnyi pystyy muistamaan yksityiskohtia tapahtumista ennen kuin sai myrkytysoireita lennolla Siperiasta 20. elokuuta.

Spiegel ja tutkijaryhmä Bellingcat kertovat myös, että Saksan poliisi on tiukentanut Navalnyin turvatoimia berliiniläisessä sairaalassa uusien murhayritysten varalta. Oletus on, että hän saattaa kertoa myrkkyiskun tekijöiden kannalta vaarallisia asioita.

Saksalaisten mukaan Navalnyi myrkytettiin Novitšok-ryhmän myrkyllä Siperiassa.

Saksalaisten mukaan Navalnyi myrkytettiin Novitšok-ryhmän myrkyllä Siperiassa. Spiegelin saamien tietojen mukaan myrkky on voitu valmistaa vain venäläisessä sotilaslaboratoriossa.

Venäjä on kiistänyt väitteet. Venäjä sanoo Saksan ”päivänselvästi käyttävän (Navalnyin) tilannetta verukkeena Venäjän mustamaalaamiselle”.

ILMOITUS

Pompeo pitää venäläisten sekaantumista mahdollisena

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo arvioi olevan hyvin mahdollista, että korkea-arvoiset venäläisvirkamiehet määräsivät Navalnyin myrkytyksestä. Pompeo puhui asiasta radiohaastattelussa.

Pompeon mukaan Yhdysvallat tutkii myrkytystä ja saattaa ryhtyä omiin toimiinsa asian tiimoilta.

– Tutkimme ja arvioimme asiaa. Varmistamme, että teemme osamme vähentääksemme riskiä, että tällaista tapahtuisi uudelleen, hän sanoi.

Venäjän toimien arvostelemista usein välttävä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on puolestaan todennut, ettei ole toistaiseksi nähnyt todisteita siitä, että Navalnyi olisi myrkytetty.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!