Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Elvytyksellä pyritään luomaan työttömille työtä, ei tueta pankkeja tai sijoittajia.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vertasi EU:n elpymisvälinettä kohtaan Suomessa osoitettua kritiikkiä vanhan levyn pyörittämiseen väärällä hitaammalla nopeudella.

– En tiedä onko se tietämättömyyttä, laiskuutta vai silkkaa opportunismia, kun elpymisvälinettä on kritisoitu samoilla iskulauseilla kuin finanssikriisissä pankkitukia, Arhinmäki sanoi, kun eduskunta aloitti keskustelun asiasta pääministerin ilmoituksen pohjalta.

Arhinmäki huomautti, että kyseessä on piristysruiske suoraan reaalitalouteen.

– Elpymisrahasto on suoraa elvytystä, jolla pyritään luomaan työttömille työtä. Sillä ei tueta pankkeja tai sijoittajia, eikä siihen sisälly leikkausvaatimuksia.

Arhinmäen mukaan mittavalla elvytyksellä pyritään vastaamaan suoraan ihmisten hätään. Suomi saa EU:n elpymisrahastosta 3,2 miljardia euroa parin vuoden aikana.

ILMOITUS

– Sillä voidaan tehdä investointeja, joilla luodaan reilusti työtä samalla, kun siirrytään kohti ilmastokestävää yhteiskuntaa. Elpymisrahastoa voi käyttää esimerkiksi turpeesta luopumisen tukemiseen ja liikenteen sähköistämiseen.

Arhinmäki sanoi EU:n panostavan nyt ihan uudella tasolla ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.

– Mutta odotimme vielä enemmän.

Hyödyttää Suomen taloutta ja työllisyyttä

Arhinmäki ilmaisi myös huolensa vientiteollisuudesta. Koronakriisin vuoksi Euroopan talous on romahtanut, ja miljoonat ihmiset ovat menettäneet työnsä. Romahdus tulee näkymään viipeellä myös vientiteollisuuden tilauksissa. Suomen viennistä yli 60 prosenttia suuntautuu EU-maihin.

– Omilla toimillamme olemme pystyneet pitämään yllä kotimaan taloutta, mutta viennin tilanteeseen pystymme vaikuttamaan huomattavasti vähemmän lyhyellä tähtäimellä. EU:n elpyminen on oleellista Suomen taloudelle ja työllisyydelle.

Vaikka Suomen talous on selvinnyt koronan ensimmäisestä aallosta paremmin kuin muu Eurooppa, voi syksystä tulla vaikea.

– Elpymisväline hyödyttää Suomen teollisuutta ja työllisyyttä. Sen kaatamisesta haaveilu on vastuutonta.

– Se on sitten tietenkin eri asia, jos jotkut poliittiset voimat pitävät öhöttämistä tärkeämpänä kuin suomalaisten duunarien työpaikkoja.