Lehtikuva/-

Silminnäkijöiden mukaan naamioituneet miehet veivät juristi Maksim Znakin aamulla. Koordinaationeuvoston puheenjohtajistosta on vapaana enää sairasteleva kirjallisuuden nobelisti.

Valko-Venäjän viranomaiset näyttävät jatkavan näkyvien oppositioedustajien pidättämistä yksitellen. Riippumaton uutissivusto Tut.by kertoi aamulla opposition koordinaationeuvoston jäsen Maksim Znakin kadoneen ennen sovittua etäpalaveria. Myöhemmin silminnäkijät raportoivat naamioituneiden miesten kuljettaneen Znakin pois työpaikaltaan.

Ennen puhelimensa sulkeutumista Znak ehti lähettää viestin, jonka mukaan joku näytti tulleen opposition toimitiloihin. Viestissä oli myös sana ”maskeja”, minkä arveltiin viittaavan naamioituneisiin poliiseihin. Tämän viestin jälkeen Znakiin ei enää saatu yhteyttä.

Oppositioneuvoston puheenjohtajistosta on ollut Maryia Kalesnikavan kiinnioton jälkeen vapaana Valko-Venäjällä enää Znak ja Nobel-palkittu kirjailija Svjatlana Aleksijevitsh. Heistä viimeksi mainitun on kerrottu sairastelevan ja olevan siksi syrjässä aktiivisesta toiminnasta.

Kalesnikavan olipaikasta ei tietoa

Kalesnikava on toistaiseksi tuntemattomassa paikassa sen jälkeen kun hänet pidätettiin Valko-Venäjän ja Ukrainan rajalla aikaisin eilen. Valko-Venäjän rajavartiosto väitti Kalesnikavan yrittäneen rajan yli Ukrainaan. Hänen mukanaan matkustaneet muut opposition jäsenet sekä Ukrainan viranomaiset kuitenkin vahvistivat Kalesnikavan repineen passinsa rajalla ja palanneen väkisin kotimaansa puolelle.

Znak toimi Kalesnikavan tavoin presidenttiehdokkaaksi pyrkineen Viktar Babarykan kampanjatiimissä. Babarykaa estettiin kuitenkin asettumasta ehdolle, ja myöhemmin myös hänet vangittiin.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka torjui eilen venäläismedian haastattelussa ajatuksen neuvotteluista opposition koordinaationeuvoston kanssa. Neuvosto perustettiin valmistelemaan rauhanomaista vallanvaihtoa Valko-Venäjällä.

Monet länsimaat, mukaan lukien Suomi, ovat vaatineet Valko-Venäjän hallintoa vapauttamaan pidätetyt opposition jäsenet ja ryhtymään heidän kanssaan vuoropuheluun.