Lehtikuva/Lucy Young

Britannia aikoo vesittää uudella lainsäädännöllä osia jo sovitusta brexit-erosopimuksesta.

Britannian pääministeri Boris Johnson on antanut Euroopan unionille takarajan brexitin jälkeisestä kauppasopimuksesta. Johnsonin mukaan takaraja on nyt 15. lokakuuta.

Jos sopimusta ei synny määräaikaan mennessä, vapaakauppasopimusta tuskin tahojen välille syntyy, pääministeri sanoi kansliansa julkaisemassa tiedotteessa sunnuntaina.

Euroopan unioni on jo aiemmin antanut ymmärtää, että sopimuksen olisi valmistuttava viimeistään lokakuun puolivälissä, jotta se saataisiin käännettyä ja ratifioitua unionissa Britannian EU-eron siirtymäkauden aikana.

Britannian brexit-eron jälkeisen siirtymäkauden aikana kaupankäynti on jatkunut vanhoilla säännöillä.

Johnson ei ole kuukausiin halunnut ottaa kantaa eräpäivään. Nyt hän kuitenkin sanoi tiedotteessa, että lokakuun 15. on viimeinen mahdollinen päivä yhteisymmärrykselle, jos sopimuksen on tarkoitus olla voimassa vuoden loppuun mennessä.

– Ei ole mitään järkeä ajatella tätä ajankohtaa pidemmälle. Jos emme pääse sopuun siihen mennessä, en näe, että välillämme olisi vapaakauppasopimus, Johnson sanoi.

ILMOITUS

FT: Uusi laki vesittäisi erosopimusta

Talouslehti Financial Timesin mukaan Johnson kaavailee myös uutta lakia, joka vesittäisi osan viime vuonna sovitusta erosopimuksesta. Lehden haastattelemien lähteiden mukaan laki puuttuisi Pohjois-Irlannin tulleihin sekä valtionapuun.

Pohjois-Irlannin kysymys oli yksi eroneuvottelujen vaikeimmista, ja sovitussa järjestelyssä pyrittiin takaamaan se, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen raja pysyisi auki.

Järjestelyyn kuuluu muun muassa se, että Pohjois-Irlannista muualle Britanniaan kulkevaan tavaraliikenteeseen tulisi tullimuodollisuuksia.

Erosopimuksen toimeenpano on edelleen kesken. Britannian hallituksen tiedottaja kertoi Financial Timesille, että hallitus ahkeroi Pohjois-Irlannin järjestelyssä jäljellä olevien pulmien ratkaisemiseksi.

Kauppaan WTO:n säännöillä

Britannia erosi EU:sta tammikuussa, ja siirtymäkausi päättyy tämän vuoden lopussa. Siirtymäkauden aikana esimerkiksi kaupankäynti on jatkunut vanhoilla säännöillä.

Jos sopimusta uudesta suhteesta ei ole saavutettu vuoden loppuun mennessä, kaupankäyntiin on luvassa merkittäviä hidasteita, sillä EU siirtyisi käymään Britannian kanssa kauppaa Maailman kauppajärjestön WTO:n säännöillä.

Johnson sanoi, että Britannialla voisi ilman sopua olla samantyyppinen sopimus kuin Australialla tai Kanadalla. Australia käy EU:n kanssa kauppaa Maailman kauppajärjestö WTO:n sääntöihin ja maksuihin nojaten. Johnsonin hallinto on kuitenkin ajanut Britannialle suopeampaa sopimusta.

Sopimusneuvotteluiden on määrä jatkua tällä viikolla Lontoossa. Britannian pääneuvottelija David Frost ei antanut sunnuntaisessa haastattelussa paljoakaan toivoa neuvotteluläpimurrosta.

Frostin kollega, EU:n neuvottelija Michel Barnier sanoi viime viikolla, että Britannia ei ole antamassa periksi merkittävissä kysymyksissä.