Lehtikuva/Markku Ulander

Ensimmäinen futismaaottelu uusitulla Olympiastadionilla oli Suomelta kalpea suoritus. Wales voitti lopun pikahyökkäyksen maalillaan.

Suomen menestyksekäs futismaajoukkue Huuhkajat aloitti tänä iltana Kansojen Liigan pelillään Walesia vastaan. Ottelu käytiin uudenkarhealla mutta typötyhjällä Olympiastadionilla Helsingissä. Koronarajoitukset pitivät yleisön kotona tv:n ääressä, ja katsomossa istui enimmäkseen journalisteja töissä.

Peliä edelsi oudon juhlava ja odottava tunnelma. Maajoukkuekaan ei ollut pelannut tosissaan sitten viime marraskuun. Suomen ja Walesin aiempi ottelusaldo oli tasan, kummallakin 4 voittoa, 4 tasapeliä ja 4 tappiota.

Suomi starttasi 4–4–2-ryhmityksellä ja Wales astetta puolustavammalla 4–5–1:llä. Suomen avausryhmässä oli yksi ensikertalainen, Ilmari Niskanen, 22, KuPS:ista.

Wales teki puskumaalin heti 4. minuutilla, Suomen onneksi saksalaistuomari Daniel Siebert vihelsi walesilaiselle rikkeen. Wales oli ensikympin niskan päällä, ja Suomen kärkipari Teemu Pukki ja Joel Pohjanpalo sai vasta 14. minuutilla aikaan ensimmäisen pikkukuvion. Suomikin heilutti 23. minuutilla verkkoa, mutta Joni Kaukon maalikutia edelsi Pohjanpalon reilu paitsio.

Pallonhallinta pysyi melko tasaisena ensimmäisellä puolituntisella. Suomelta Niskanen oikealla keskikentällä oli aloittanut aktiivisimmin, hän suojasi palloa ja jakoi syöttöjä hyvin. Walesin kookas kärkimies Kieffer Moore oli suomalaisten topparien ainaisena vaivana.

ILMOITUS

Jakson loppu palloiltiin vaisuhkosti, varoituksia tuli yksi molemmille. Tauolle mentiin maaleitta.

Tauolla Wales vaihtoi kirkkaimman tähtensä Gareth Balen Harry Wilsoniin. Suomi jatkoi avauskokoonpanollaan.

Niskanen antoi 49. minuutilla kulman. Pohjanpalon puskun jatkoi Leo Väisänen laukaisten takatolppaan; pelin vaarallisin paikka tähän asti. Ylimalkaan Huuhkajat painoi aggressiivisemmin Walesin jäädessä toveittain pahaan puristukseen.

Suomi otti 70. minuutilla vaihdon: Fredrik Jensen korvasi Kaukon. Otteiden kovetessa puolin toisin keltainen kortti alkoi vilahtaa useammin. Suomen toinen vaihto nähtiin 76 minuutin jälkeen, kun Tim Sparv tuli ulos ja Thomas Lam sisään.

Kesken Suomen hienoisen paineen Wales rankaisi nopealla vastahyökkäyksellä 80. minuutilla. Pallon pisti läheltä sisään Kieffer Moore: 0–1. Valitettavasti.

Huuhkajien valmentaja Markku Kanerva laittoi 86. minuutilla Niskasen tilalle Pyry Soirin. Se ei enää tuonut tarvittavaa rytminvaihdosta. Kolmella lisäminuutillakaan ei tulosta tullut, Soirin viime hetken komeasta laitamurtautumisesta ja kulmapotkusta huolimatta. Wales voitti Suomen.

Varoituksia jaettiin yhteensä seitsemän.

Tappio oli niukka ja tarpeeton. Huuhkajat ei joukkueena jäänyt Walesista, voitto olisi ollut otettavissa. Pitkä tauko yhdessä pelaamisessa näkyi otteissa, mutta sama oli lähtökohta Walesilla. Onkin myönnettävä, että Wales janosi enemmän voittoa ja vei sen vuoksi pisteet.

Sunnuntaina 6. syyskuuta klo 19 Suomi kohtaa vierasottelussa Irlannin.